VIDEO – FRANTA – CAMPIOANA MONDIALA A LUMII. “Cocoşii” au castigat pentru a doua oara un trofeu la un turneu mondial de fotbal

Echipa FRANTAFinala Cupei Mondiale 2018, care a decis campioana lumii, partidă ce s-a disputat între Franţa şi Croaţia, a fost programată duminică, de la ora 18.00, pe Stadionul Lujniki din Moscova. "Cocoşii" au fost în finala mondială după 12 ani, în timp ce croaţii au fost pentru prima dată într-o astfel de finală iar in aceasta seara au castigat cu scorul de 4-2 dupa autogoluril lui Mandzukic in minutul 19, Perisic - min 29  si Mandzukic - min69 pentru Croatia, Antoine Griezman - min 38, Paul Pogba - min 59 si Kylian Mbappe - min 65 pentru Franta. 

 

A 21-a ediţie a Campionatului Mondial s-a sfârşit. Finala mare, Franţa - Croaţia, a avut loc după un drum lung străbătut de ambele echipe. Croaţia a stat mai mult timp pe teren pentru a-şi obţine locul în finală, după ce a jucat trei meciuri cu prelungiri şi penalty-uri. Danemarca, Rusia şi Anglia sunt naţionalele eliminate de formaţia lui Zlatko Dalic după prelungiri şi lovituri de departajare. Franţa şi-a croit drumul spre ultimul act mai uşor, după ieşirea din grupe. Argentina, Uruguay şi Belgia sunt echipele învinse în fazele eliminatorii de "Cocoşii" lui Didier Deschamps, cu un joc pragmatic, închis, la rezultat, imediat după deschiderea scorului. Franţa a câştigat grupa C, cu 7 puncte, din care au mai făcut parte Danemarca, Peru şi Australia. A doua finalistă, Croaţia, a câştigat grupa D cu maximum de puncte, cu victorii în faţa Argentinei, Nigeriei şi Islandei. "Cocoşii" au fost în finala mondială după 12 ani. În 1998, Franţa câştiga Cupa Mondială chiar pe teren propriu, după o finală în care a învins Brazilia cu 3-0. În semifinale, francezii o eliminau chiar pe Croaţia, la ultimul rezultat mare din istoria naţionalei.

Croaţii au fost pentru prima dată într-o finală de Campionat Mondial.

"Acum nu mai există presiune, iar eu nu voi adăuga presiune înainte de o astfel de întâlnire. Este, pur şi simplu, cel mai important moment din viaţa fiecăruia dintre noi. Suntem gata să acceptăm înfrângerea cu demnitate dacă aşa va fi, dar vom reprezenta ţara noastră în modul cel mai demn. Dacă nu vom câştiga, vom felicita adversarul. Dacă vom câştiga, atunci vom fi cei mai mândri. Suntem aici să ne bucurăm", a declarat inainte de meci Zlatko Dalic, selecţionerul Croaţiei. "E o onoare să jucăm un asemenea meci. Nu e nimic mai frumos decât să joci o finală de Mondial. Suntem pregătiţi, am făcut totul cât am putut de bine. Trebuie să rămânem calmi, trebuie să avem încredere şi să ne concentrăm. Croaţia are fotbalişti cu experienţă, joacă împreună de mult timp. Nu suntem euforici, suntem cu toţii satisfăcuţi că am ajuns aici, dar nu s-a terminat. E cel mai important joc al anului pentru noi!", a trasmis și Didier Deschamps, antrenorul Franţei. Duelul din finală a avut o însemnătate specială pentru doi dintre fotbalişti. Kylian Mbappe şi Luka Modric. Franţa câştigă si atacantul lui PSG devine favorit să "spargă" dominaţia lui Messi şi Ronaldo, care durează de 10 ani, şi să câştige Balonul de Aur. La fel şi în cazul mijlocaşului de la Real. În cazul în care Croaţia ar fi câştigat Mondialul, Modric devinea favorit la distincţia oferită de France Football.

Argentinianul Nestor Pitana a condus la centru marea finală de pe Lujniki, din Moscova. Arbitrul în vârstă de 43 de ani a condus şi partida de deschidere a Mondialului, Rusia - Arabia Saudită. La cele două tuşe au fost compatrioţii Hernan Maidana şi Juan Pablo Belatti, în timp ce al patrulea arbitru a fost olandezul Bjorn Kuipers. Asistent de rezervă a fost desemnat un alt olandez, Erwin Zeinstra. Nestor Pitana i-a mai arbitrat pe francezi la competiţia din Rusia, cu ocazia meciului din sferturile de finală împotriva Uruguayului, câştigat de "Les Bleus" cu 2-0. De asemenea, el s-a mai aflat la centru la meciurile Suedia - Mexic (3-0), din faza grupelor, şi Croaţia - Danemarca (3-2 după loviturile de departajare), din optimile de finală.

A.M.

https://www.youtube.com/watch?v=Gqt1Yvj_zu4