VIN ABSOLVENTII! A inceput “lupta” pentru admiterea la facultate. Care sunt cele mai cautate universitati si ce numar de locuri au disponibile?
Last Updated on 14/07/2018 by Iulian Gavriluta

Admitere facultate 2018A început “lupta” pentru admiterea la facultate. Nici bine nu s-a încheiat “examenul maturității” și absolvenții de liceu o iau de la capăt cu emoțiile. Fie că intră pe bază de dosar, fie că dau admitere, tinerii își aleg, zilele acestea, locul unde vor studia în următorii 3 sau 4 ani.

 

Redactorii “NEWS BUZAU” au analizat oferta celor mai mari universități pentru anul 2018-2019, pe care v-o prezentăm în cele ce urmează.

Mii de locuri la București, Cluj și Iași

Majoritatea tinerilor buzoieni aleg să urmeze o facultate din Capitală, Universitatea din București și Faculttea de Medicina, Universitatea Politehnică fiind printre opțiunile principale ale acestora. Înscrierile la Universitatea din București au început pe 6 iulie și se vor încheia pe 26 iulie. Pentru anul 2018-2109, la licență sunt disponibile 4.250 de locuri bugetate, cele mai multe fiind la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine - 464 locuri, Facultatea de Matematică și Informatică - 439 locuri și Facultatea de Drept - 273 locuri. Anul trecut, cea mai mare competiție a fost mare la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, cea mai căutată specializare fiind Limbi Moderne Aplicate (71,7 candidați/loc). “Bătălie” mare a fost și la Facultatea de Matematică și Informatică, cele mai căutate specializări fiind: Calculatoare și Tehnologia Informației (17,3 candidați/loc) și Informatica (4,8 candidați/loc).

Universitatea Politehnică București, o altă instituție de învățământ superior aflată în topul alegerilor absolvenților de liceu, oferă 5.000 de locuri în cele 15 facultăți ale sale, înscrierile fiind deschise în perioada 9-14 iulie 2018. Numai la Automatică și Calculatoare sunt disponibile 580 de locuri la buget pentru specializările: Calculatoare și Tehnologia Informației - 330, Ingineria sistemelor - 250. La Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației sunt bugetate 635 de locuri.

Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj își așteptată viitorii studenți cu mii de locuri alocate pentru cele 244 de programe de licență. Cele mai multe locuri se găsesc la Științe Economice și Gestiunea Afacerilor - 639, Matematică și Informatică - 507, Științe Politice, Administrative și ale Comunicării - 425, Litere - 408 și Geografie - 357.

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează concurs de admitere, la cele 15 facultăți, pentru 3.400 de locuri la buget și aproximativ 3.200 de locuri cu taxă. Absolvenții de liceu au de ales dintre 77 de specializări, la majoritatea facultăților admiterea realizându-se pe bază de dosar, la care se iau în calcul, cu diferite proporții, media generală la examenul de bacalaureat și notele obținute la diverse probe din cadrul acestui examen.

Medicina rămâne în topul celor mai căutate facultăți

Indiferent că vorbim de București, Cluj, Iași sau Târgu Mureș, facultățile de Medicină nu duc lipsă de absolvenți care vor să învețe cea mai grea și nobilă meserie. În fiecare an, concurența este uriașă în marile centre universitare, inclusiv pe locurile cu taxă, unde un an de studiu ajunge să coste și peste 8.000 lei. Pentru anul universitar care va începe în toamnă, la Universitatea de Medicină București au fost scoase la concurs 1.100 de locuri finanțate de la bugetul de stat, la Cluj sunt disponibile 626 locuri, la Târgu Mureș 600 locuri, iar la Iași 722 de locuri la stat.

Urmează examenele la Academia de Poliție

Și în acest an, tineri din toată țara țintesc Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza". La Facultatea de Poliție sunt 238 locuri cu frecvență și 39 cu frecvență redusă, iar la Facultatea de Științe Juridice și administrative sunt 315 locuri. Alte 60 de locuri sunt disponibile la Frontieră.

De asemenea, și la Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanța pregătirile pentru admitere sunt în toi, instituția de învățământ superior de marină având alocatate 873 de locuri pentru anul universitar 2018-2019.

A.M.