ATENTIE FERMIERI! Pesta porcina la granitele judetului Buzau!
Last Updated on 10/07/2018 by Iulian Gavriluta

pesta porcinaSECURITATE DE GRAD ZERO! Infern, fatalitate, coșmar, asta este pesta porcină africană pentru fermele românești! O luptă acerbă! Nenorocirea s-a extins cu iuțeală de fulger la alte trei județe: Brăila, Constanța, dar și Bihor. ANSVSA a avertizat, la sfârșitul săptămânii trecute, că pesta porcină africană a fost depistată într-o gospodărie din Bihor, unde au fost uciși 57 de porci.

 

Amenințarea se apropie vertiginos de cele mai mari ferme de creștere a porcilor DIN JUDET. Fermele sunt zilele acestea izolate de orice ar putea să le aducă nenorocirea. În toate fermele, măsurile de securitate sunt foarte drastice. Se face duș la intrarea în ferme, nu se introduce niciun fel de mâncare de acasă. Zidul de securitate, ridicat în febra ultimelor zile, în jurul fermelor din JUDETELE INVECINATE BUZAULUI, nu este, din păcate, o garanție că virusul nenorocit nu poate ajunge aici. Și furnizorii de medicamente pentru porci au interdicție. Niciun fel de vizită nu se face decât cu aprobarea prealabilă a conducerii. Teoretic, niciun salariat de-al nostru nu are voie să dețină porci în gospodăria proprie. Potrivit medicilor, vectorul de transmitere PPA este omul.

CUM A AJUNS BOALA ÎN ROMÂNIA? PUTEA FI EVITAT DEZASTRUL?

Săptămâna trecută, Guvernul a anunțat compensații financiare pentru vânătorii care împușcă porci mistreți, suspecți că răspândesc boala. Sumele oferite pe cap de mistreț împușcat încep de la 225 de lei și ajung la 400 de lei.

Este o soluție împușcarea mistreților pentru împiedicarea extinderii vertiginoase a virusului PPA?

Sunt foarte mulți mistreți, iar vânătoarea nu reușește să-i țină într-un echilibru. Pe lângă faptul că sunt un vector de transmitere a bolilor, sunt și distrugători ai culturilor agricole. Boala s-a extins și prin necunoaștere, lipsa de informații a populației deținătoare de animale.

Virusul a venit din Ucraina, a intrat în Satu Mare. Se presupune că s-ar fi adus mâncare ieftină din Ucraina, preparate din carne, și așa au apărut focarele de pestă porcină africană la unul, doi, trei mici producători din Satu Mare. Acum, s-ar fi stopat în Satu Mare, dar boala este răspândită prin mistreții care migrează prin păduri. Mistreții fug de vânători și își aleg un alt habitat unde au mâncare facilă. Mistrețul este purtător.

Sursa bolii a fost Africa. A intrat în Rusia, de aici în Ucraina, iar de aici a trecut la noi, în Letonia, Cehia, Polonia, etc. Toți vecinii estici au primit. Probabil, dacă nu se reușește să se facă o ecarisare totală...dar și acum este și în Cehia, Polonia, Lituania, Estonia. Toate țările baltice au virusul prezent la animale sălbatice, dar mai puțin în ferme, într-adevăr.

De exemplu, în Olanda nu există mistreți pentru că i-au lichidat pe toți. În Germania, sunt mai puțini și mai trec granița în Olanda, dar aici populația de mistreți e aproape zero și vectorul de transmitere este mistrețul care migrează, spune un crescător din Bihor.

Contaminarea cu virusul PPA înseamnă dezastru. AGROINFO a publicat, în exclusivitate, un interviu cu acționarul majoritar CARNIPROD Tulcea, exploatație comercială care trece printr-un coșmar din pricina pestei porcine africane. 48.000 de porci uciși, fabrică închisă, 30 de magazine închise, costuri uriașe de incinerare a porcilor, a produselor procesate, a sutelor de tone de carne de pe stoc.

Este o muncă infernală să ecarisezi peste 40.000 de capete de porci. Are o durată foarte mare să distrugi atâtea animale. Și după aceea, din experiența de la Comtim (societate din Timișoara care a dispărut n.r.) zice că mai durează câteva luni de zile ca să dezinfectezi totul, cu ridicare grătarelor, spălare, dezinfectare, etc.

O întreagă tevatură în timpul căreia ferma stă, fără activitate, și apar cheltuieli foarte mari. Depinde de puterea financiară a societății, dacă poate să suporte, dacă băncile îi acordă păsuire, credit. Dar, de obicei, băncile fug în momentul în care ești la greu. Sunt prietenele tale când plătești toate angaralele, dar în momentul în care ești în suferință, te părăsesc. Mai sunt și unele care au grijă de clienți, spune Pazuric.

AGROINFO l-a întrebat, la finalul discuției, pe acționarul majoritar al grupului Nutrientul, dacă pesta porcină africană putea fi oprită la granița cu România.

Cred că dacă s-ar fi luat măsuri foarte stricte pe verificarea micului trafic de frontieră, între România și Ucraina, România și Republica Moldova chiar, pe o anumită zonă unde au fost focarele PPA, s-ar fi putut stopa. Este o părere.

Să sperăm că trece fatalitatea asta, că scăpăm de ea și... la iarnă virusul se mișcă mai greu, animalele nu mai migrează așa. La frig nu trăiește, nu-i place frigul, spune fermierul român.

E.S.

Sursa: AGROINFO