UPDATE 2 – La Buzau a fost activat CJCCI. UPDATE 1 – MAI pregatit sa intervina cu peste 21 000 de angajati. VIN APELE PESTE ROMANIA! Judetul Buzau si inca 17 judete timp de trei zile sub COD PORTOCALIU de ploi abundente cu pana la 70-80 l/mp. Restul Roman

Inundatii avarii locuinteAVERTIZARE METEOROLOGICĂ - COD GALBEN. Interval de valabilitate: 08 iulie, ora 11 – 10 iulie, ora 21.00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată și cantități însemnate de apă.

 

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și pe arii restrânse căderi de grindină. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

COD PORTOCALIU - Interval de valabilitate: 08 iulie, ora 16 – 10 iulie, ora 21;Fenomene vizate: ploi abundente. În Oltenia, în vestul și nordul Munteniei, sudul și vestul Transilvaniei, precum și în jumătatea de sud a Banatului și în sud-vestul Moldovei vor fi intervale de timp în care va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40...50 l/mp și pe arii restrânse 70…80 l/mp. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

A.M.

UPDATE 2Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, a participat în această dimineață la o videoconferință convocată de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, ca urmare a avertizării meteo cod portocaliu de ploi abundente emisă de Administrația Națională de Meteorologie și valabilă în intervalul 8 iulie, ora 16.00 – 10 iulie, ora 21.00 pentru 18 județe ale țării, inclusiv județul Buzău.

Conducerea MAI a anunțat cu această ocazie că, la nivelul întregii țări, sunt pregătiți să intervină 21.000 de angajați din structurile de situații de urgență, jandarmerie și poliție, iar MApN este gata să trimită în zonele de risc până la 4600 de militari dacă situația o va impune.

În cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, organizată după încheierea videoconferinței, prefectul Carmen Ichim a propus activarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției la sediul Instituției Prefectului – Județul Buzău, începând de astăzi, ora 16.00, până la expirarea codului portocaliu, propunere aprobată de către membrii CJSU Buzău.

Avertizarea meteo a fost transmisă de către ISU Buzău comitetelor locale pentru situații de urgență, care au obligația să asigure serviciul de permanență în acest interval, să monitorizeze permanent și să raporteze evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice din zona lor de competență și, dacă este cazul, să intervină cu forțele umane și mijloacele tehnice la dispoziția serviciilor voluntare pentru situații de urgență până la sosirea echipelor profesioniste ale ISU Buzău.

Informații suplimentare:

- în cursul dimineții, Electrica a raportat producerea unor avarii la rețelele sale, astfel că localitățile Beceni și Mărgăritești au rămas nealimentate parțial cu energie (au fost afectați 479 de abonați din cele 2 comune). Situația a fost remediată în jurul prânzului;

- până la această oră, nu se semnalează creșteri de debite pe cursurile de apă din județul Buzău până la cotele de apărare (de atenție, de inundație sau de pericol).

UPDATE 1- Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a convocat astăzi comandamentul de urgență cu prefecții din județele aflate sub avertizări meteorologice și hidrologice. Peste 21.000 de lucrători ai MAI sunt alertați și pregătiți să intervină pentru ajutorarea populației și limitarea efectelor fenomenelor meteorologice. În deschiderea videoconferinței, ministrul afacerilor interne a atras atenția că numai 6 județe au terminat evaluările după inundațiile de săptămâna trecută, solicitând prefecților să trateze cu prioritate aceste evaluări: “Voi aprecia această activitate ca fiind dovada capacității dumneavoastră administrative!”

În continuare, a cerut autorităților locale să ia toate măsurile care se impun pentru protecția populației, solicitând o atenție deosebită în special în județele care sunt sub avertizări meteorologice și hidrologice și în care s-au manifestat efectele inundațiilor și săptămânile trecute. De asemenea, a cerut ca factorii de decizie din județe să meargă personal acolo unde se impun măsuri de evacuare preventive a oamenilor pentru a discuta cu primarii, cu consilierii locali și cu oamenii, pentru ca aceștia din urmă să înțeleagă că aceste măsuri sunt pentru protejarea lor.

De asemenea, ministrul afacerilor interne a solicitat populației să respecte recomandările autorităților și să nu se aventureze în zonele care pot reprezenta un pericol: “Rog cetățenii să se informeze despre situația meteorologică și să respecte îndrumările autorităților. Pentru cei din zona rurală, fac un apel de a evita să rămână afară pe timp de ploaie și să nu se avânte în traversatul râurilor sau apelor învolburate”.

Ministerul Afacerilor Interne este pregătit să intervină cu peste 21.000 de angajați, după cum urmează: 7.936 polițiști, 4.844 pompieri, 8.447 jandarmi, care vor acționa cu 7.489 mijloace tehnice.

La nivel național s-au înregistrat efecte în 27 de localități din 16 județe și Municipiul București. Efectele produse de vremea severă nu au fost până acum de natură să pună în pericol viața oamenilor, forțele MAI intervenind în special pentru evacuarea apei din locuințe și gospodării și pentru îndepărtarea copacilor căzuți pe carosabil.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este pregătit să facă manevre de tehnică și forțe din județele care nu sunt vizate de avertizări meteorologice și hidrologice către cele afectate.

În zonele aflate sub avertizări meteorologice și hidrologice se acționează în baza analizei de risc și a hărților ce cuprind punctele critice.

Situația la nivel național este monitorizată prin Centrul Național de Conducere Integrată, care funcționează la nivelul MAI, pentru ca intervențiile în teren să se desfășoare în condiții optime din punct de vedere al resurselor alocate.

De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat va monitoriza din teren intervențiile din județele din sudul țării, iar inspectorul general al IGSU, generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, supraveghează și coordonează din teren intervențiile din zona Moldovei.

Meteorologii au emis o nouă avertizare de cod portocaliu de ploi abundente, din 8 iulie, ora 16.00 până pe 10 iulie, ora 21.00, pentru 17 județe (Alba, Argeș, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș Severin, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea și Vrancea). Pentru restul țării este în vigoare codul galben de precipitații.

De asemenea, au fost emise avertizări hidrologice cod galben pentru râurile din 27 de județe (AB, AR, BC, BH, BN, BV, BZ, CJ, CV, DB, DJ, GL, HR, HD, IF, MM, MS, MH, NT, OT, PH, SB, SV, TM, TR, VL și VN), valabile până la 10 iulie, ora 18.00, respectiv cod portocaliu pentru râurile din 13 județe (AG, BV, CV, DB, DJ, GJ, GR, HR, IF, OT, SB, TR și VL), valabil până la data de 9 iulie, ora 24.00.