FOTO – VIDEO Un monument uitat de autoritati si de urmasi – Capela ” Alexandru D.Pîcleanu” din localitatea Vintila Voda – Buzau

Capela Vintila Voda BuzauParfum de epoca, domnite cu rochii de matase fosnitoare, slujnice ascultatoare si purtatoare de intrigi, domni cu tinute scortoase, cu plete date cu briantina, ascunse sub jobenuri sau meloane, cu ceasuri de argint tintuite in buzunare minuscule, mobilier dantelat pe care odihnesc portelanuri fine, zaharnite sculptate, cescute infiorate de dulceturi fine ori serbet.

 

La toate astea te poarta gandurile cand ti se infatiseaza fotografii ingalbenite de timp cu conace, castele ori biserici de odinioara ce se inaltau semete pe cate-un picior de plai in fata caruia se asterneau nesfarsite pajisti verzi. Asa ne intoarce spre sfarsitul secolului trecut si Capela "Alexandru D. PICLEANU ", construita pe un varf de deal din localitatea Vintila Voda in anul 1896.

Personalitatea lui Alexandru D. PICLEANU

Familia lui Alexandru D. PICLEANU apare din secolul al VIII-lea in judetul Buzau. Numele vine de la mosia Paclele din comunna Berca. Aceasta familie si mai ales Alexandru D.Pîcleanu va juca un rol deosebit in comuna Vintila Voda si chiar pe Valea Slanicului. Alexandru D. PICLEANU s-a nascut in 1832 in satul Podu Muncii, comuna Niculesti de mai tarziu. Dupa incheierea studiilor la Buzau si Bucuresti marele filantrop, cunoscut si ca "parintele nenorocitilor si lipsitilor", a intrat in politica de tanar, luand parte la toate evenimentele politice importante, militand pentru libertate si egalitatea claselor sociale. A fost prefect al judetului Buzau intre 11 aprilie 1888 si 3 august 1889. Apoi a fost ales deputat in Parlamentul Romaniei incepand cu anul 1881, fiind ales din nou in anul 1891 si reales in 1895 cu 387 voturi din 533 exprimate. A devenit apoi senator in Senatul Romaniei in mai multe randuri, a fost unul dintre membrii marcanti ai organizatiei judetene a PNL. In anul 1895 s-a opus Legii minelor, iar in semn de protest a demisionat din Camera.Mare filantrop, Alexandru D. PICLEANU, a construit Scoala Schei pe terenul sau, Primaria Vintila Voda (fosta Posta), Cazarma (ulterior posta) si Spitalul Vintila Voda. A infiintat si o brutarie in Vintila Vodaiar in anul 1896 construieste in apropierea spitalului, intr-o pajiste, o capela. A facut si multe donatii in afara localitatii cum ar fi donatiile de carte pentru Liceul Hasdeu si constructia Scolii Simileasca. Moare in 23 decembrie 1904 iar trupul sau este inmormantat in Cimitirul Dumbrava din Municipiul Buzau.

O poveste... Timpul nu a dus la revitalizarea unui obiectiv turistic ci la degradarea continua. Cum nici chiar satenii nu mai stiu de aceasta capela altii de unde sa stie daca nimeni nu o promoveaza? Profilul celor care investesc în astfel de clădiri este în curs de a se defini. Putem vorbi de autorități locale ceea ce nu este cazul la Vintila Voda, daca se dorea se facea pana acum, sau investitori privați care reusesc să vadă potențialul economic al unor astfel de clădiri, de urmași ai nobilimii care doresc să reinstaureze clădirile ca exponenți ai istoriilor de familie, de membrii ai comunităților locale care cred în valoarea culturală a acestora, sau de asociații de profil care vor să redefinescă conceptul de monument istoric în societatea românească. Procesul de revitalizare al unei clădiri istorice este de cele mai multe ori unul de durată, ce se desfășoară pe parcursul a câțiva ani. În acest proces, relația cu autoritățile locale este esențială, dar dacă în unele cazuri acestea se implică și susțin eforturile proprietarilor există și cazuri mai puțin fericite în care instituțiile abilitate nu numai că privesc impasibile, dar chiar împiedică ducerea la bun sfârșit a acestor proiecte. Este si cazul autoritatilor locale din Vintila Voda pentru care Capela "Alexandru D.PICLEANU" este demult uitata si cum stadiul actual de degradare este avansat in cativa ani va fi doar "aici a fost candva...". Pe cand acesti oameni faceau din banii lor toate acestea in zilele noastre nici din banii altora nu suntem in stare.

Sa nu ne uitam istoria si trecutul, sa nu ne uitam valorile daca vrem sa ne pastram fiinta si demnitatea!

A.D.

I.G.

{vsig}capela-VV{/vsig}

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZbtWng7_ozo&feature=youtu.be

Scroll to Top