Sapaturile fac parte dintr-un program de cercetare desfășurat în colaborare cu cei de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, ce are în vedere cercetarea siturilor preistorice de pe Valea Călmățuiului. Arheologii buzoieni au descoperit o casa incendiata plina cu vase ce au o vechime de cca 6000 de ani, atribuita culturii Gumelnița. Din echipa de arheologi fac parte: Daniel Garvăn, dr. Roxana Munteanu (MJB), dr. Alin Frânculeasa (MJIA Prahova)”, precizeaza pentru News Buzau, Daniel Costache, directorul Muzeului Judetean Buzau.
Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, anunță inițierea cercetărilor la Lipia, jud. Buzău. De la poalele Dealurilor Istriţei se deschide spre sud întinderea Câmpiei Române. În acest peisaj se ridică pe alocuri mici movile de pământ, marcând locuirile străvechi. O astfel de movilă de pământ, înaltă de cca 3 m, se găseşte în apropierea satului Lipia, între acest sat şi şoseaua naţională, într-un câmp din care izvorăşte râul Călmăţui.
Structura de pământ, cunoscută sub numele ”Movila Drumul Oilor”, este martorul de acum 6 milenii a locuirilor succesive a unor comunităţi eneolitice pe care le desemnăm astăzi sub numele de civilizaţia Gumelniţa.
Muzeul Judeţean Buzău şi-a propus, începând din 2017, desfăşurarea unui proiect de cercetare privind locuirea preistorică pe valea Călmăţuiului. Săpăturile arheologice de la Lipia se înscriu în limitele acestui proiect, situl constituind – după ”Movila Cremenea” de la Gherăseni investigată în cursul anului trecut – un al doilea obiectiv prin intermediul căruia echipa de cercetare încearcă să desluşească dinamica locuirilor eneolitice şi interacţiunea acestora cu mediul natural local.
Semnalată de mai multe decenii, aşezarea de la Lipia a fost cercetată până în prezent doar prin investigaţii de suprafaţă, în urma cărora au fost recuperate numeroase fragmente ceramice, piese din piatră, silex, statuete antropomorfe realizate din lut.
Anul acesta au debutat cercetările arheologice intruzive, care au ca prim scop identificarea unor repere cronologice pentru locuirea preistorică. Săpăturile care se vor desfăşura aici pe parcursul lunii iulie vor permite dezvelirea unor structuri de locuire eneolitice şi vor contribui, sperăm, la clarificarea unor aspecte privind viaţa de zi ci zi în preistorie.
iulian Gavriluta
{vsig}descoperire-LIPIA{/vsig}