IMPORTANT! Din aceasta luna se schimba stagiul de cotizare pentru concedii medicale. Cat timp trebuie sa cotizezi?

BaniIn urmă cu câteva luni, ca urmare a unor situații problematice din practică, Guvernul a adoptat o derogare temporară pentru stagiul de cotizare pentru concedii și indemnizații medicale, stabilind ca acesta să fie de o lună, în loc de șase.

 

Această derogare a expirat însă la 1 iulie și s-a revenit la stagiul de șase luni. Stagiul minim de asigurare pentru concedii medicale și indemnizațiile aferente este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005. Până la 1 ianuarie 2018, el era de o lună, iar creșterea lui a făcut ca mai multe persoane să nu mai poată beneficia, de pildă, de concedii de maternitate, pentru că nu mai îndeplineau condiția stagiului (dar la 1 ianuarie 2018 îndeplineau condiția anterioară - adică a stagiului de o lună). Pentru a remedia această problemă temporară, Guvernul a decis ca, până la 1 iulie 2018, stagiul minim de cotizare să fie de o lună din ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. Această derogare e prevăzută în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2018 privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății."Prin derogare de la prevederile art. 7 (unde se stabilește stagiul de cotizare de șase luni - n. red.), până la 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare (...) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical", scrie în OUG nr. 8/2018. Așadar, doar până la 1 iulie 2018 e nevoie de doar o lună de stagiu pentru cei care vor să intre în concediu medical și să ia indemnizația pentru:

incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;

prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;

maternitate;

îngrijirea copilului bolnav.

"Astfel, pentru aceste persoane (care au avut de pierdut în urma ultimelor modificări legislative - n. red.) și în special pentru femeile care urmează să beneficieze de concediu pentru sarcină și lăuzie începând cu 1 ianuarie 2018 și care nu pot îndeplini, în semestrul I al anului 2018, stagiul minim de cotizare de 6 luni, se instituie o normă derogatorie de la regula generală privind stagiul minim de asigurare de 6 luni, astfel încât persoanele asigurate (...) care la data de 1 ianuarie 2018 îndeplinesc stagiul minim de cotizare de o lună să beneficieze de indemnizație pentru concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, concedii medicale pentru sarcină și lăuzie, concedii medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, în condițiile legii", scrie în motivarea de la baza acestei ordonanțe.

Sursa - avocatnet.ro

A.M.