Centrele de permanenţă sunt cabinete ale medicilor de familie cu program extins, gândite în special pentru oraşele mici şi zonele rurale, pentru ca oamenii să nu mai ajungă la spitalele de urgenţă pentru probleme medicale care pot fi tratate în cabinete.
Lipsa de vizibilitate a centrelor de permanenţă în cabinetele medicilor de familie, care nu informează pacienţii că există opţiunea de a primi gratuit asistenţă medicală pentru problemele minore de sănătate este printre principalele motive pentru care pacienţii merg în secţiile de urgenţă ale spitalelor, care sunt astfel aglomerate, potrivit Colegiului Pacienţilor. Un alt motiv este şi că medicii care asigură gărzi în ambulatoriu cheamă pacienţii la spital în loc să-i îndrume către centrele de permanenţă, dar şi faptul că oamenii preferă să meargă la urgenţă pentru a beneficia de analize gratuite, în contextul în care dacă îşi fac programare aşteaptă mai mult, pentru că se termină plafoanele de decontare.Responsabili pentru faptul că nu sunt cunoscute centrele de permanenţă, potrivit Colegiului Pacienţilor, sunt Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii, care „nu au făcut nicio campanie de popularizare a acestor centre“, iar aceste spaţii nu au buget de promovare şi de investiţii. De asemenea, în oraşele mari nu sunt suficiente centre de permanenţă, un exemplu fiind Bucureştiul, unde există doar două astfel de centre. Colegiul Pacienţilor a trimis o propunere către Ministerul Sănătăţii prin care solicită creşterea importanţei centrelor în sistemul medical, lucru care va îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor şi va reduce costurile din spitale, susţine Marilena Nicolae, director de operaţiuni al Asociaţiei Colegiul Pacienţilor. Centrele de permanenţă asigură continuitatea asistenţei medicale primare în afara programului normal de lucru al medicilor de familie, sâmbătă, duminică şi în timpul sărbătorilor legale. In judetul Buzau exista trei astfel de centre꞉
- Centrul de permanenţă Berca
- Centrul de permanenţă Verneşti
- Centrul de permanenţă Vintilă Vodă
1. CENTRUL DE PERMANENŢĂ BERCA - Centrul de permanenţă Berca, are sediul în comuna Berca, având ca locaţie SC „SĂNĂTATEA UMANĂ” SRL - Dr. Cutulschi Tit (zona Stadionului)
TELEFON: 0238.526149
COORDONATOR: DR. CUTULSCHI TIT
Funcţionează de la data de 10 septembrie 2013.
Personalul este format din 5 medici şi 5 asistente medicale.
COMUNE ARONDATE
Asigură asistenţa medicală primară pentru 5 localităţi cu o populaţie de 14.531 locuitori:
- comuna Berca - 9060 locuitori
- comuna Scorţoasa - 3032 de locuitori
- comuna Căneşti - 895 locuitori
- comuna Chilii - 626 de locuitori
- comuna Odăile - 918 de locuitori
2. CENTRUL DE PERMANENŢĂ VERNEŞTI
Centrul de permenenţă Verneşti, are sediul în comuna Verneşti, având ca locaţie C.M.I. Dr. Pleşa Cristinela Oana, în incinta dispensarului medical din Verneşti.
TELEFON: 0338.568.355
COORDONATOR: DR. CÎMPEANU GINA
Funcţionează de la data de 1 decembrie 2011.
Personalul este format din 7 medici şi 7 asistente medicale.
COMUNE ARONDATE
Deserveşte 2 localităţi cu o populaţie de 14.100 locuitori
- comuna Verneşti - cu 8600 de locuitori
- comuna Tisău - cu 5500 de locuitori
3. CENTRUL DE PERMANENŢĂ VINTILĂ VODĂ
Centrul de permanenţă Vintilă Vodă, are sediul în comuna Vintilă Vodă, având ca locaţie spaţiul pus la dispoziţie cu titlu gratuit de către Primarie în fostul spital din localitate.
TELEFON: 0238.529110
COORDONATOR: DR. PANĂ RADU ȘERBAN
Îşi desfăşoară activitatea de la data de 6 februarie 2012.
Personalul este format din 7 medici şi 7 asistente medicale.
COMUNE ARONDATE
Deserveşte 6 localităţi cu o populaţie de 18863 locuitori:
- comuna Vintilă Vodă - cu 3170 de locuitori
- comuna Lopătari - cu 4113 de locuitori
- comuna Săruleşti - cu 1372 de locuitori
- comuna Mânzăleşti - cu 2784 de locuitori
- comuna Bisoca - cu 2739 de locuitori
- comuna Beceni - cu 4685 de locuitori.
Sursa: zf.ro, dspbz.ro
A.M.