UPDATE – LA ACEASTA ORA – Conferinta de presa la Spitalul Judetean Buzau dupa ce un medic este acuzat ca ar fi uitat comprese chirurgicale in corpul unui pacient (De ce nu sunt medicii lasati sa isi faca treaba?)
Last Updated on 03/07/2018 by Iulian Gavriluta

ChirurgieDe ce nu sunt lasati medicii sa isi faca treaba? Ca si in alte domenii, exista reclamagii de "serviciu" si presari cu interese in "likeuri" si vizualizari si nicidecum in aflarea adevarului. Un nou "scandal" zguduie lumea medicală din Buzau după ce un pacient din Buzău a reclamat la poliţie că medicii i-ar fi uitat un tampon chirurgical în corp după o operaţie (?!). Grozăvia a fost descoperită la mai mult timp (!) de la intervenţia chirurgicală cand rudele afirma ca au extras o bucata de material textil din intestin (pacientul a fost operat de Cancer la colon si i s-a efectuat Anus contra naturii).

 

Toata povestea a iesit la iveala in urma cu cateva zile cand pacientul insotit de familie s-a prezentat la Serviciul UPU al SJU Buzau in stare grava (asa afirma familia) si unde tot familia confirma ca i s-ar fi extras pacientului o bucata de material textil (Intrebam: Daca era o eroare medicala, nu ar fi fost in interesul medicilor sa scunda problema?). In evidentele serviciului de ghirurgie al SJU Buzau nu exista nicio data consemnata care sa indice prezenta unui material textil si nici pe durata de sase luni de la operatie, timp in care pacientul a fost dus la mai multe investigatii (aici e problema!) nu s-a pus in evidenta prezenta unui corp strain in cavitatea abdominala sau pe traiectul intestinului (?!).

E.S.

 

UPDATE: 

PUNCT DE VEDERE LEGAT DE CAZUL PACIENTULUI ÎN VÂRSTĂ DE 71 DE ANI

Referitor la cazul pacientului în vârstă de 71 de ani, care a fost operat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, acesta acuză medicul care a efectuat intervenţia chirurgicală că a uitat în abdomenul acestuia o bucată de material textil, conducerea spitalului a demarat o anchetă în acest sens.

La conferinţa de presă susţinută astăzi, 03.07.2018, medicii au explicat din punct de vedere medical ceea ce s-a întâmplat:

În luna decembrie pacientul în vârstă de 71 de ani, a fost diagnosticat cu tumoră de colon, şi ulterior a fost supus unei intervenţii chirurgicale. I s-a excizat parţial colonul , rămânând în colostomă - anus contra naturii.

Pacientul a intrat în tratament chimioterapic la secţia Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău. În luna iunie, pacientul s-a prezentat la camera de gardă U.P.U SMURD, unde i s-a extras un fecalom care bloca colostoma.

Legat de acuzaţiile aduse de către familie, cum că la operaţia iniţială, din luna decembrie 2017, a fost uitată o bucată de tifon în colon, care s-a exteriorizat prin colostomă, este foarte puţin probabil acest lucru din mai multe motive:

  1. Operaţia de rezecţie colonică nu implică introducerea în colon a materialului textil absorbant;
  2. Pacientul în tratament chimioterapic este imuno-suprimat şi un eventual corp străin ar fi dat reacţii imediate (febră, peritonită, supuraţie, ocluzie), daca ar fi existat un corp strain in colon, acesta ar fi determinat obstructia colonului- ocluzie in cel mult 2-3 zile post operator si nu ar fi fost expulzat la 6 luni distanta.
  3. Fecalomul extras din colostomă este depozitat în recipient specific, cu orificiu îngust şi nu poate fi extras decât cu pense lungi sau prin ruperea lui (soţia pacientului susţine că a luat facalomul- din acest recipient la care în mod normal pacientul sau aparţinătorul nici nu are acces).

După finalizarea anchetei interne, o să vă comunicăm concluziile acestui caz şi măsurile dispuse.

                          Compartiment Relaţii Publice

                                                                         Adriana Bunilă