NE ASTEAPTA TIMPURI GRELE! Gazele naturale SE SCUMPESC. De cand intra in vigoare majorarea si cu ce procent
Last Updated on 02/07/2018 by Iulian Gavriluta

Gaze naturalePreţurile la gaze naturale va crește în ultimul trimestru al acestui an, atât pe piaţa angro, cât şi pentru clienţii casnici, estimează Asociaţia Energia Inteligentă. „Analizând tranzacțiile desfășurate în perioada ianuarie 2018 – decembrie 2018, în cadrul platformelor puse la dispoziție de Bursa Română de Mărfuri (BRM), am determinat prețul mediu ponderat cu cantitățile de gaze achiziționate cu livrare în luna respectivă, luând în considerare gazele din producția internă tranzacționate pe BRM.

 

Se poate observa că începând cu trimestrul II 2018, a apărut o inflexiune a trendului curbei prețului mediu ponderat, acesta crescând în trimestrul II 2018 cu 12,6% față de trimestrul II 2017 pentru gazele din producția internă, și preconizându-se o creștere de 15,6% a prețului în trimestrul IV 2018, față de trimestrul IV 2017″, arată Asociaţia.„Analizând limitele minime / maxime de preț ale gazelor tranzacționate pe piața en gros prin intermediul platformelor de tranzacționare ale BRM livrate în anul 2017 și cele care urmează să fie livrate până în decembrie 2018, am estimat o tendință de creșterea prețului gazelor din producția curentă peste trendul anului 2017. Prețul maxim al gazelor tranzacționate în luna iunie 2018, cu livrare în luna decembrie 2018, este cu 30% mai mare decât maximul prețului tranzacționat în lunile de vară cu livrare a gazelor în iarna 2017/2018, ceea ce arată că furnizorii se așteaptă la o creștere semnificativă a prețurilor gazelor în lunile de iarnă. Având în vedere obligația instituită de ANRE de înmagazinare a gazelor naturale, creșterea cotațiilor produselor petroliere și implicit a prețului gazelor din import, practica românească de a folosi gazele din import pe post de gaze de echilibrare a balanței de gaze în sezonul rece, va aduce creșteri semnificative de preț în sezonul rece 2018/2019 față de sezonul rece 2017/2018. Se observă o tendință de creștere a ecartului între prețul minim / maxim al gazelor tranzacționate pe BRM, element ce arată cât de departe suntem de o piață normală și mai ales de necesitatea aplicării legii gazelor naturale, modificată în urmă cu 2 ani prin OUG 64”, mai spune Asociaţia.

Experţii au încercat şi o prognoză de preţ pentru piaţa rezidenţială

Tendințele de preț al gazelor naturale, atât pentru gazele din producția internă, cât și pentru gazele din import care vor fi necesare în sezonul rece, dar și folosirea gazelor din depozite, vor duce la creșterea prețului gazelor naturale la populație în sezonul rece cu cca. 10%, pe baza datelor de la BRM. În baza acelorași tranzacții, derulate pe BRM, se desprinde faptul că creșterea prețurilor gazelor pentru populație,va fi mult mai mare în partea de nord a țării, aici prețul putând să crească cu cca. 13%. Asociația Energia Inteligentă întocmeşte trimestrial un raport al preţurilor la gaze, pe baza datelor publice existente în România, cu scopul de a veni în sprijinul consumatorilor și furnizorilor, și a dezvolta liberalizarea pieței de gaze în România. Asociaţia Energia Inteligentă este un proiect fondat de Dumitru Chisăliţă, analist al pieţei de gaze şi fost director în Romgaz şi Transgaz. Chisăliţă a absolvit Facultatea de Inginerie Sibiu – Specializarea Ingineria și managementul sistemelor de producție, are masterate în „Valorificarea Gazelor Naturale” Universitatea Sibiu, în „Managementul și marketingul petrolului” Universitatea Petrol și Gaze Ploiești, în „Modernizarea energetică a clădirilor” Universitatea Brașov. Este expert tehnic extra judiciar și consultant in domeniul petrol si gaze eliberat de Asociația Experților Europeni Agreați din Paris si Expert tehnic judiciar în domeniul petrol și gaze în cadrul Ministerului Justiției.

Sursa: economica.net

A.M.