AUDIO/FOTO/VIDEO – Inundatii in judetul Buzau. Raed Arafat si prefectul judetului s-au deplasat in localitatile afectate
Last Updated on 01/07/2018 by Iulian Gavriluta

Inundatii BuzauInundatii in Buzau. Ploiele torentiale din ultimele zile au facut prapad in judet. Apa s-a scurs de pe versanti, a umflat paraiele si raurile iar acestea s-au revarsat in zeci de gospodarii, drumuri si suprafete agricole. Potrivit unor surse, 40 de militari au fost trimisi in localitatea Chiliile (Buzau) pentru a-i ajuta pe sinistrati si a decolmata bazinul de apa potabila, dupa ce viitura a distrus vineri noaptea un pod de tuburi. Peste 400 de oameni au fost izolati, iar localitatea a ramas fara apa potabila. Aceeasi situatie o au si locuitorii din Chiliile – Trestioara, Budesti, Crevelesti – si Suchea - comuna Canesti.

 

„Patru sate cu peste 400 de persoane, trei sate apartinand comunei buzoiene Chiliile – Trestioara, Budesti, Crevelesti – si Suchea, comuna Canesti, sunt in continuare izolate auto, dupa ce o viitura formata pe raul Saratel a distrus podul de tuburi care facea legatura cu drumul judetean”, a precizat surse din Prefectura. Secretarului de stat Raed Arafat si prefectul judetului Buzau, Carmen Ichim, s-au deplasat in zonele afectate, dupa ce au fost informati de jurnalisti si s-a decis ca 40 de militari de la Divizia 2 Infanterie Getica din Buzau si 40 de jandarmi sa actioneze manual pentru indepartarea aluviunilor si decolmatarea bazinului de apa potabila care asigura rezerva de apa a localitatii. Potrivit sursei citate, raul Slanic a ajuns la un debit impresionant, iar viitura a inundat gospodarii si terenuri. Comunele Lopatari si Vintila Voda au fost maturate de torenti. Din cauza naturii dezlantuite, mai multe sate au ramas izolate, dupa ce puntile sau podurile improvizate au fost distruse de ape. In comuna Lopatari, apele Slanicului au iesit din matca si a marturat totul in cale, inghitand chiar si un camion parcat in apropiere de albia raului. Ingroziti, localnicii se asteapta ca in orice moment apa sa le distruga gospodariile. De asemenea, sute de localnici din satele Varteju si Petrachesti au ramas izolati dupa ce podurile de tuburi sau puntile care asigurau accesul autoturismelor in zona au fost distruse de viitura. Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizarea meteo de vineri, 29 iunie, si a emis noi avertizari Cod portocaliu de ploi abundente si instabilitate atmosferica, pentru 9 judete, si Cod galben pentru 19 judete.

I.G.

{vsig}ajutoare-jandarmi-inundatii{/vsig}

 

https://www.youtube.com/watch?v=pEA42HsMV9A&feature=youtu.be 

 

https://www.youtube.com/watch?v=-3TRkZG78w8&feature=youtu.be

 

https://www.youtube.com/watch?v=lDcQtIzltnA&feature=youtu.be