E rândul liceenilor să aibă emoții. Astazi începe EXAMENUL BAC 2018. Ce trebuie să stie si sa faca absolventul de liceu?

Examene evaluari eleviProbele scrise ale examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2018, încep luni, 25 iunie, cu testul de Limba şi literatura română. Sunt așteptați 136.871 de absolvenți de liceu iar la nivelul judetului Buzau au fost organizate 10 centre de examn pentru un numar de 2796 absolventi. Anul acesta, probele scrise sunt programate în perioada 25 – 28 iunie, iar cele de competențe au fost susținute la sfârșitul lunii februarie.

 

Așadar, probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2018, încep luni, 25 iunie, cu testul de Limba şi literatura română - proba E)a). Marţi, 26 iunie, se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă - E)b): maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană și italiană. Miercuri, 27 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului - E)c). Ultima probă scrisă - la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - se va desfășura joi, 28 iunie. Sunt aproape 137.000 de candidați

Pentru susţinerea probelor scrise, în cele 440 de centre de examen, s-au înscris 136.871 de candidaţi din toate promoţiile: 118.856 de candidați din promoția curentă, respectiv 18.015 candidați din promoțiile anterioare. Circa 30.000 de absolvenți de liceu din promoția 2018 nu vor susține probele din prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2018 pentru că nu s-au înscris sau pentru că nu au situația școlară încheiată ( sunt corigenți sau repetenți).

Afișarea rezultatelor la Bacalaureat 2018

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 4 iulie, până la ora 12.00. În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 12.00-16.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Ce trebuie să facă absolventul de liceu la Bac 2018

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face între orele 7.30 – 8.30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru.Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. Mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen și nu vor mai putea participa la probele următoare. De asemenea, nu vor avea posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Reamintim faptul că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să susțină toate probele, de competențe și scrise, să obțină nota 5, la fiecare probă, iar media notelor să fie cel puțin 6,00.

Rezultatele examenului de Bacalaureat 2018

Afișarea primelor rezultate se va face la data de 4 iulie (până la ora 12:00) și va fi urmată de depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 16.00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 va începe în 20 august și se va încheia pe 31 august. Afișarea rezultatelor se va face în 1 septembrie, până la ora 12.00, iar contestațiile se vor putea depune până la ora 16.00.

A.M.