INTERZIS LA ENERGIZANTE! Cine nu are voia sa cumpere din magazine aceste bauturi? Ce amenzi poti primi?
Last Updated on 17/06/2018 by Iulian Gavriluta

Bauturi energizante carbogazoaseComercianții nu vor mai putea să vândă băuturi energizante copiilor sub 18 ani, conform unui proiect de act normativ publicat astăzi de Ministerul Sănătății (MS). În caz contrar, aceștia vor risca amenzi de până la 25.000 de lei. Este vorba de un Proiect de hotărâre de Guvern privind stabilirea unor măsuri pentru prevenirea și limitarea efectelor consumului de băuturi energizante de către populație.

 

Acesta a fost publicat în dezbatere pe site-ul MS și, pentru a se aplica, trebuie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial. Documentul prevede că „se interzice vânzarea băuturilor energizante persoanelor cu vârsta sub 18 ani”, astfel că, dacă vor ignora interdicția, comercianții vor risca amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. Totodată, va fi interzisă și vânzarea băuturilor energizante prin intermediul automatelor. În acest caz, amenda aplicată comercianților va fi între 5.000 și 15.000 de lei. În fine, interdicția de vânzare a băuturilor energizante se va aplica și unităților sanitare și școlilor. „Se interzice comercializarea băuturilor energizante în unități sanitare, în incinta și la o distanță mai mică de 50 metri față de orice punct de acces în unități de învățământ, cu excepția unităților de învățământ superior”, mai scrie în proiect. Încălcarea interdicției va aduce firmelor amenzi între 15.000 și 25.000 de lei. De amendare se va ocupa personalul Ministerului Sănătății, al Autoritățiii Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Inițiativa MS vine în contextul în care consumul excesiv de băuturi energizante poate avea efecte negative pentru sănătatea copiilor și tinerilor, mai ales dacă acestea sunt combinate cu alcoolul.

Atenție! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Sursa - avocatnet.ro

A.M.