Comisia Europeană a transmis o scrisoare de mulțumire Camerei Deputaților cu privire la opinia sa referitoare la Comunicarea intitulată „Viitorul sectorului alimentar și al agriculturii”

Danut PaleCOMUNICAT DE PRESA: "Opinia, adoptată cu votul tuturor celor prezenți printr-o Hotărâre a Camerei, sublinia necesitatea finanțării politicii agricole comune cel puțin la același nivel ca în prezent, deoarece un pilon de dezvoltare rurală puternic ar putea asigura continuarea modernizării și crearea locurilor de muncă în zonele în care acest lucru este esențial.

 

În document se mai recomanda sprijinirea diversificării activităților agricole prin folosirea resurselor genetice pentru a fi redusă vulnerabilitatea pieței la prețurile volatile dar și sprijinirea cooperării în cercetarea științifică și a parteneriatelor interdisciplinare între cercetătorii din domeniile agricole și cei din informatică.

Scrisoarea Comisiei Europene, semnată de prim-vicepreședintele Frans Timmermans și Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, apreciază faptul că cele două instituții împărtășesc aceeași viziune în ceea ce privește nevoia de a simplifica și moderniza politica agricolă comună și a specificat că o parte din propunerile deputaților români sunt considerate în propunerile Comisiei pentru viitorul agriculturii.

Deputatul PSD de Buzău, Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice consideră că atât adoptarea Hotărârii în luna februarie a acestui an, cât și răspunsul Comisiei Europene sunt dovezi că agricultura românească se poate îndrepta într-o direcție foarte bună cu ajutorul susținerii venite din partea Uniunii și adaptarea măsurilor necesare la nevoile specifice ale României.

„Este îmbucurător faptul că funcționăm ca o reală uniune și avem scopuri și țeluri comune, dar și viziuni asemănătoare despre direcția pe care trebuie să o urmeze viitoarea Politică Agricolă Comună. În Comunicarea pe care noi am transmis-o Comisiei am accentuat potențialul pe care îl are cercetarea în materie de competitivitate. Din punctul meu de vedere, cercetarea este felinarul care te poartă prin întunericul practicii. Avem nevoie să ne concentrăm mai mult asupra acestui domeniu pentru a dezvolta soluții inovatoare și durabile în agicultură și observ că și Comisia Europeană împărtășește această viziune.”- Dănuț Păle

Textul transmis de Comisie mai face referiri la oportunitatea creării unor programe care să faciliteze schimbul de experiență între fermieri, dar și rolul esențial pe care l-ar putea juca un serviciu de consiliere agricolă pentru practicile din domeniu și administrarea afacerilor.

„Astfel de servicii de consiliere sunt mai mult decât necesare, în special pentru micii fermieri. Sunt foarte multe persoane care au cunoștințe despre agricultură pe care le pot aplica cu un real succes. Dar pentru a avea profit și potențial de dezvoltare trebuie și o bună gestionare a afacerii, ceea ce nu este la îndemâna tuturor. Sunt convins că dialogul cu instituțiile europene va continua într-o notă la fel de bună și că prin dialog și colaboare între toate părțile interesate vom vedea o dezvoltare fără precedent a agriculturii și domeniilor conexe”.-Dănuț Păle

Dănuț Păle

Deputat, Circumscripția electorală nr. 10, Buzău".

Scroll to Top