PUTINA CULTURA NU STRICA NIMANUI! „Marx, Mao si Marcuse”, asta scriau pe ziduri tinerii manifestanti care in 1968 au dus Franta in cea mai grea criza de dupa al doilea razboi mondial

Marx Mao Si MarcusePREAMBUL: Ar fi foarte interesant sa-i intrebam pe unii manifestanti din Bucuresti daca au auzit de acestia trei: „Marx, Mao si Marcuse”, considerati ca “tatucii” social-comunismului de sorginte "evreiasco-bolsevica"? Cu siguranta s-ar gasi vreo 2 sau 3 mai cititi, intre doua sanviciuri si o apa minerala la jumate sau un selifie, sa zica doua vorbe despre sus-numitii, in rest…pauza. Pe FB … s-ar da pe "goagal" si s-ar interesa imediat…chiar si Don Juanii la moda din urbe cu intarzierea lor psiho-somatica adolescentina…dar, pentru a nu mai cauta informatii, am extras noi cate ceva si le livram “MURA-N GURA” celor interesati!

REDACTIA

Si, oricat ar parea de ciudat, tocmai cel de al treilea element al acestei troici era cel mai important. Prin critica pe care o face teoriei lui Marx, filosoful americano-german este cel care a oferit stangii radicale un discurs pe cat de modern, pe atat de radical. Ideile lui sunt la baza prefacerilor dramatice care rascolesc astazi Occidentul.

Marcuse s-a nascut in Germania, in 1898, intr-o familie instarita si a studiat la scoli prestigioase. A fost incorporat in timpul primului razboi mondial, dar nu a fost trimis pe front. In acest mediu a inceput sa fie interesat de marxism si revolutie.

In 1919, dupa ce Germania pierde razboiul, iar Kaiserul abdica, Marcuse participa intr-un Soviet al Soldatilor la asa-numita insurectie spartachista care incerca sa aduca bolsevismul in Germania.

Dupa prabusirea Republicii de la Weimer, Marcuse nu se regaseste in doctrina niciunui partid german de stanga. Ascensiunea nazismului il sileste sa paraseasca tara,dar nu va renunta insa niciodata la ideea de a da stangii puterea de a declansa o revolutie victorioasa.

Putini au intuit,in 1964, cand Marcuse publica „Omul unidimensional”, ce impact va avea aceasta carte. Unii au numit-o insa, pe drept, „cea mai subversiva lucrare publicata in secolul 20 in Statele Unite ale Americii”. Marcuse respinge atat capitalismul, cit si comunismul de tip sovietic.

El dezvolta in „Omul unidimensional” ideile din lucrarea sa precedenta „Eros si civilizatie” si inlocuieste emanciparea proletariatului, atat de draga materalismului istoric, cu o emancipare individuala de sub constrangerile unei societati capitaliste si represive. Ideile lui Marx se topesc in cele ale lui Siegmund Freud.

„Societatile avansate din punct de vedere industrial” creeaza false nevoi care integreaza individul in sistemul de productie si consum prin mass-media, publicitate si actualele moduri de gandre. In fata acestor pericole care opresc individul si societatea din devenirea lor, Marcuse propune „marele refuz”.

SURSA: http://evz.ro/minoritatile-inlocuiesc-proletariatul-comunism.html 

Scroll to Top