FOTO – Reluare cercetări arheologice în cetatea dacică de la Târcov – ”Piatra cu Lilieci” (Valea Buzaului)
Last Updated on 08/06/2018 by Iulian Gavriluta

cercetari arheologice BzLuna aceasta Muzeul Județean Buzău a reluat cercetările arheologice în cetatea dacică de la Târcov – ”Piatra cu Lilieci”, șantier arheologic devenit deja de tradiție pentru instituția noastră și pentru cercetarea arheologică din Romania. Cetatea de la Târcov se află la cca 7 km nord de comuna Pârscov, în apropierea satului Târcov.

Ea este plasată pe o culme greu accesibilă, numită de localnici Piatra cu Lilieci, având trei laturi abrupte și o înălțime maximă de 735 metri. Cetatea se află într-o poziție dominantă asupra văii Buzăului, ceea ce cu siguranță i-a conferit un important rol militar.

Datele oferite de descoperirile arheologice ne-au indicat că această cetate a funcționat în a doua jumătate a sec. I p. Chr., în perioada domniei regelui Decebal. Probabil această fortificație a avut un rol în sistemul defensiv organizat de Decebal și anume de a controla accesul spre Transilvania pe cursul superior al râului Buzău.       

Din punct de vedere morfologic situl se împarte în două unități distincte: un platou-acropolă, lung de 160 m și o succesiune de 3 terase, dintre care cel puțin două sunt fortificate cu ziduri de piatră și lemn.

În cursul cercetărilor arheologice au fost descoperite resturi de construcții, dintre care unele incendiate, precum și numeroase gropi menajere sau vetre pentru foc. Săpăturile arheologice au adus la lumină numeroase artefacte dintre care cele mai numeroase sunt fragmentele de vase ceramice provenind de la chiupuri, borcane, căni, fructiere, cești-opaiț, kantharoi, castroane și străchini.

În afara vaselor ceramice au mai fost descoperite unelte și ustensile din fier, cuțite, cuie, scoabe, arme (vârfuri de lance și de săgeți), podoabe și piese de port din bronz și mărgele din sticlă precum și râșnițe din piatră.

Cetatea și-a încetat locuirea probabil în timpul războaielor cu romanii din anii 101-102 și 105-106 p. Chr.

Colectivul științific de cercetare este format din dr. Sebastian Matei – responsabil științific, dr. Daniel Costache (Muzeul Județean Buzău) și dr. Valeriu Sîrbu (Institutul de Arheologie – București).

I.G.

 

{vsig}cercetari-arheologice-BZ{/vsig}