INTREBAREA ZILEI – Tu stii care este cea mai mare pensie stabilita pe merit? Vei ramane uimit consultand TOPUL pensiilor romanilor fara privilegii
Last Updated on 07/06/2018 by Iulian Gavriluta

Bani 2Potrivit unui comunicat de presa, cea mai mare pensie încasată de un civil şi stabilită doar în baza contribuţiilor virate pe parcursul vieţii sale profesionale la sistemul asigurărilor sociale depăşeşte 23.200 de lei brut în luna aprilie, au spus pentru oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice.

 

Românul plătit cu cea mai mare pensie din ţară, stabilită meritocratic, în funcţie de cît a cotizat, la fel ca pentru majoritatea dintre noi, obţine o pensie de peste două ori mai mică decît magistratul cu cea mai mare pensie specială plătită în ţara noastră unui civil. Casa Naţională de Pensii Publice a comunicat în exclusivitate pentru Economica.net care sunt cele mai mari zece pensii civile, stabilite doar în funcţie de contribuţiile de asigurări sociale virate în numele beneficiarilor, adică pensii obţinute pe merit şi nu în virtutea unor privilegii.

Iată topul pensiilor pe merit, plătite de Casele Teritoriale de Pensii Publice în luna aprilie 2018:

  • 23.256 lei brut;
  • 22.506 lei brut;
  • 20.505 lei brut;
  • 20.445 lei brut;
  • 19.985 lei brut;
  • 19.597 lei brut;
  • 19.189 lei brut;
  • 18.440 lei brut;
  • 17.144 lei brut;
  • 16.933 lei brut.

Aceste pensii sunt plătite doar din bugetul asigurărilor sociale, adică sunt calculate pe baza punctajului mediu anual, la fel ca pentru majoritatea românilor. Casa Naţională de Pensii Publice nu ne-a oferit informaţii suplimentare despre profesiile din care s-au pensionat beneficiarii, dar nici despre anii pensionării acestora. Cele mai mari zece pensii plătite pe merit, în funcţie de contribuţiile virate în numele beneficiarilor la sistemul asigurărilor sociale, sunt semnificativ mai mici decît cele mai mari pensii de serviciu, încasate de civili.

Iată un exemplu:

Cea mai mare pensie civilă, stabilită pe merit şi plătită în aprilie, ajunge la 23.256 lei brut, aşa cum am arătat mai sus. Pensia e plătită doar din bugetul asigurărilor sociale, funcţie de contribuţiile de asigurări sociale. Spre comparaţie, cea mai mare pensie de serviciu (sau specială, aşa cum e cunoscută în vorbirea curentă), plătită în aprilie unui civil, depăşeşte 56.800 de lei brut şi o încasează un magistrat pensionar. Pensia sa e însă plătită în proporţie de peste 90% de la bugetul de stat şi nu în funcţie de contibuţiile virate la pensie. Concret, magistratului pensionar i s-ar cuveni în baza contribuţiei sale la bugetul asigurărilor sociale o pensie de doar 3.600 lei brut pe lună. 53.200 de lei din valoarea pensiei încasate de magistrat e suportată de la bugetul de stat, alimentat din taxele plătite obligatoriu de fiecare român şi firmă din România.

Sursa - economica.net

A.M.