STRIGATUL DISPERAT AL UNUI BUZOIAN: “Va rog sa ne sprijiniti pentru salvarea zonei Izvoranu, judetul Buzau! Se fac prospectiuni ilegale in padurile virgine din zona!” (FOTO)
Last Updated on 04/06/2018 by Iulian Gavriluta

Prospectiuni ilegale IzvoranuDupa modelul Pungesti si mai nou a celor din comunele Florica si Scutelnici (cunoscute personal de noi), acum se incearca aceeasi “miscare” in padurile de la Izvoranu. Evident, la Buzau cutremurele din cauza “prospectiunilor” se tin lant, padurile sunt rase, solul poluat , dar …nimeni nu stie nimic si nu face nimic in sensul stoparii forarilor fara acorduri legale. Iata mesajul disperat al unui locuitor din zona amintita: “Aici este o zona de paduri virgine si un sat cu maxim 100 de case si oameni in varsta.

De o luna de zile firma SC PROSPECTIUNI SA rascoleste padurile si satul in cautarea unor zacaminte. Unii dintre locuitori semneaza "la comanda" declaratii de acord iar in alte cazuri nu se tine seama de toti cei care mostenesc aceste pamanturi. Batranii satului sunt amagiti cu promisiuni desarte iar din zona a disparut linistea. Cabluri si tarusi sunt intinsi atata in paduri cat si in sat iar masini de teren supravegheaza zona…”. Iata mostenirea izvoranilor: “Hrisov de la Matei Basarab , domnul Ţării Româneşti, prin care porunceşte lui Jipa din Verneşti să plătească preţul moşiei din Izvoranu a lui Ştefan şi a Nedelei; 1647 (7156), septembrie 11”.

Acum 4 ani acelasi scenariu la FLorica si Scutelnici (material redactat de noi in 2014 – vezi LINK si VIDEO)

De la o vreme, mai ales pe timp de noapte, unele comune buzoiene sunt zguduite, la propriu, de forarile efectuate de unele societati specializate in prospectiuni sau chiar extrageri de petrol si gaze. Ceea ce este mai grav este ca aceste sonde sunt amplasate cu stirea primariilor si a autoritatilor in domeniu, dar fara stirea satenilor, direct afectati de aceste procese de prospectiuni si extrageri din subsol. Daca data trecuta ne-am ocupat de actiunile de la Scutelnici, acum, am fost in comuna Florica. Vedeti mai jos ce am gasit, impreuna cu o mana de inimosi voluntari de mediu, carora le multumim pentru colaborare. Astfel, in localitatea Florica, functioneaza sonda 1 Florica apartinand SNGN Romgaz, unde echipele de la firma Prospectiuni SA fac detonari pe terenurile arabile fara a incheia acorduri cu micii proprietari, ca urmare localnicii sunt tot mai nemultumiti de ceea ce se intampla. Din discutiile avute cu satenii reiese ca acestia nu au fost informati cu privire la dezavantajele si riscurile de mediu pe care le implica aceste activitati, atat cele de prospectiuni cat si functionarea sondei. Desi una din conditiile pentru autorizarea forarilor si a prospectiunilor prin culegere de date seismice este informarea comunitatii si dezbaterea publica, se pare ca autoritatile de mediu si primaria comunei Florica nu au vorbit oamenilor despre riscurile la care se expun, desi acum acestia se plang de zgomot si vibratii produse noaptea, de traficul greu care le crapa peretii caselor si de pericolele poluarii. Mai mult, se pare ca terenul pe care este amplasata sonda 1 Florica face obiectul unui litigiu, iar proprietarii acestui teren nu au fost de acord cu amplasarea sondei. O alta neregula semnalata consta in faptul ca titularul acordului de mediu nu si-a onorat anumite obligatii prevazute in acord, printre care aceea de a amenaja si reamenaja drumul de acces la sonda. In aceasta chestiune au fost sesizate Consiliul Judetean Buzau si Comisariatul Judetean Buzau al Garzii de Mediu, care urmeaza sa cerceteze situatia si sa raspunda la intrebarile cetatenilor. Deocamdata la Florica dar si in alte parti domneste haosul si indolenta, dar speam ca autoritatile in domeniu vor rezolva problema legalitatii acetsor actvitati inainte ca satenii sa iasa cu furcile la…protest.

I.G.

 

{vsig}prospectiuni-Izvoranu-Bz{/vsig}

 

https://www.facebook.com/salvati.izvoranu.7

 

http://www.newsbuzau.ro/eveniment/775-ultimele-cutremure-din-buzau-au-legatura-cu-fracturarea-hidraulica-de-la-scutelnici#comment-56

 

http://newsbuzau.ro/eveniment/1032-video-forari-si-prospectiuni-ilegale-la-florica-vezi-aici-marturiile-satenilor

https://www.youtube.com/watch?v=QFnNdxoaG0Y