Sfarsitul anului scolar 2017-2018 marcheaza primul an al unui alt proiect finantat de UE, Erasmus + KA2: ODYSSEY- MIGRATION AND ITS INFLUENCE ON TEENAGERS/ 2017-1-DE03-KA219-035513_3, proiect ce se deruleaza in cadrul Colegiului Economic Buzau pe parcursul a doi ani. O a doua intalnire a avut loc in perioada 29.05- 02.06.2018, mobilitate ce s-a desfasurat in Buzau/ Romania.
La intalnirea de lucru s-au prezentat 15 participanti din cele 5 tari implícate: Romania, Germania, Spania, Portugalia, Grecia.
Proiectul se afla in etapa de evaluare si monitorizare a activitatilor derulate in anul scolar 2017-2018, subiectul sau fiind migratia in trecut si in prezent, dar si influenta pe care acest fenomen o exercita asupra adolescentilor. Ideea proiectului a pornit de la realitatile din fiecare tara. Valurile de imigranti cu care se confrunta Germania si Grecia pe de o parte, pe de alta parte numarul mare de persoane care aleg sa emigreze din Portugalia si Romania in alte tari, in cautarea unui loc de munca, acestea fiind realitatile zilelor noastre. Germania si Grecia, cele doua tari care s-au confruntat si se confrunta, cu un val urias de imigranti, carora trebuie sa le asigure conditii de trai si in acelasi timp integrarea in societate, mai ales cand vorbim despre Germania, destinatia preferata de toti imigrantii, pentru ca Grecia este o tara de tranzit, in care multi dintre imigranti au fost blocati mai mult decat si-ar fi dorit. Daca vorbim de celelate tari implicate in proiect, Romania sau Portugalia, trebuie sa faca fata plecarilor masive in tarile dezvoltate, de aceea in multe domenii exista o ciza acuta de specialisti, de exemplu, in Romania o astfel de situatie este experimentata de sistemul de sanatate. Acestea sunt problemele actuale care au condus la scrierea unui proiect pe tema migratiei existente atat in trecut, cat si in prezent, situatie care isi lasa amprenta asupra adolescentilor, care sunt nevoiti sa faca fata unor schimbari majore.
Analiza acestui fenomen le ofera ocazia adolescentilor sa cunoasca povestile oamenilor care au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele pentru a oferi familiilor lor o viata mai buna, de cele mai multe ori o viata sigura, daca vorbim de refugiatii din Siria, astfel acestia vor invata sa fie toleranti si de ce nu, sa aprecieze mai mult ceea ce le ofera tarile lor natale.
Romania este reprezentata in acest proiect de Colegiul Economic Buzau in parteneriat cu Gymnasium Neue Oberschule/Braunschweig/ Germania, EBI Francisco Ferreira Drummond/ Angra do Heroísmo/ Portugalia, IES LUIS SEOANE/ Pontevedra/ Spania, 3 Gymnasio Kalamatas/ Grecia, coordonatorul fiind scoala din Germania.Reuniunea la care au participat 15 profesori a avut drept scop principal detalierea programului proiectului pentru cel de al doilea an si evaluarea si monitorizarea activitatilor din primul an, 2017-2018.
Activitatile cele mai importante desfasurate au fost :
Biblioteca Vie a proiectelor propusa de elevii implicati in proiecte. Au fost carti: Balaban Cristina, Mocanu Andrei, Topana Florina, Mihalache Gabriela, Chirita Cristina, Molnar Renata, Popa Radu, Beitulovici Ana, Ratoiu Andreea, Burlacu Angela, Olteanu marina, Coman Ana Maria, Pascu Andreea, Rusen Mircea, Musat Robert, Catoi Alexandru, Scarlat Ana.Ei au prezentat invitatilor carti interesante, proiecte trecute si prezente: IBRAVE, Working in Europe- skills for success, Targuri ale firmelor de exercitiu internationale si nationale, OMIT, Biblioteca Vie.
O sesiune dedicata antreprenoriatului in care elevii au prezentat firme de exercitiu in functiune anul acesta. Au fost actori si antreprenori: Pantica Alexandru, Dobrisan Raluca, Marin Any. Molnar Renata si Popa Radu au prezentat unui grup de tineri din 7 tari europene aflati intr-un schimb de tineri in orasul nostru, proiectul OMIT- Odissey- Migration and its influence on teenagers.
Lansarea revistei Cheia succesului de afaceri, revista aflata la a VI a editie, in sala Nicu I Constantinescu a Primariei orasului Buzau. Au fost prezenti domnul Primar Toma Constantin, doamna Inspector General Trifan Otilia, doamna director a Colegiului Economic Buzau, Lungu Marioara, numerosi profesori si elevi si nu in ultimul rand oaspetii nostri europeni.
In alocutiunea sa , domnul primar a subliniat importanta pe care domeniul economic si domeniul educatiei le au pentru buna dezvoltare a unei comunitati. Doamna inspector general a subliniat faptul ca scoala noastra este una din cele 7 scoli la nivel national care a obtinut distinctia de Scoala Europeana de 5 ori.
Au fost distribuite reviste elevilor care au redactat articolele: Beitulovici Ana, Topana Florina, Molnar Renata, Scarlat Ana, Olteanu Mariana, Burlacu Angela, Pascu Andreea, Coman Ana Maria, Rusen Mircea, Musat Robert, Popa Radu, Florin Iordache, Tufan Marius, Zirnea Alin.
Au fost desfasurate sesiuni dedicate monitorizarii proiectului, evaluarii si completarii raportului intermediary precum si sesiuni de dezvoltare a programului anului doi de proiect.
In timpul liber au fost derulate vizite culturale si vizite de studiu in zona noastra. Toti participantii au apreciat activitatile desfasurate si frumusetile judetului nostrum, precizeaza intr-un comunciat de presa - Postovei Catalina Ileana, organizator.
E.S.