De la urina la pudra de plumb sau creta si otet… Stii cele mai ciudate tratamente de infrumusetare folosite de-a lungul timpului?
Last Updated on 02/06/2018 by Iulian Gavriluta

Machiaje antichitateDaca ati petrecut mai mult de 15 minute intr-un magazin de produse cosmetice si ati citit informatiile afisate pe etichetele produselor, ati observat ca cele mai multe dintre ele contin ingrediente care promit rezultatele unui ten perfect.

 

De la plante medicinale, la extracte de fructe sau legume, astfel de aditivi nu sunt un lucru nou pentru industria cosmetica, in cadrul careia au fost dintotdeauna testate tot felul de substante in cautarea elixirului tineretii. Uneori astfel de substante au fost mai putin benefice pentru sanatatea pielii, alteori au fost mortale, in ciuda promisiunilor. Iata cateva dintre cele mai periculoase tratamente faciale folosite de-a lungul timpului, conform toast.net.

1. Urina: in secolul XVI atat urina umana, cat si cea animala, era folosita pentru ingrijirea pielii, in locul produselor cosmetice care domina piata in zilele noastre. Cu mult mai devreme de secolul XVI, in secolul I, se spune ca medicii recomandau urina pentru ingrijirea orala si mentinerea sanatatii dintilor. Tratamentul cu urina pentru curatarea tenului a continuat de-a lungul timpului, lasand in urma povesti care pentru noi par a fi mai mult o gluma. Urina este in mare parte apa, insa contine un compus organic numit uree, care ajuta la dizolvarea cheratinei, o proteina care se regaseste in mod natural in structura epidermei.

2. Plumb si mercur: in secolul XVII in Europa de Vest atat barbatii, cat si femeile foloseau pudra de plumb sau ceruza venetiana pentru a isi colora tenul. Barbatii foloseau in special pudra de plumb pentru a isi inchide la culoare sprancenele, iar femeile foloseau pudra de plumb colorata in rosu ca fard de oraz. Un alt compus de culoare rosie, denumit cinabru, care este de fapt sulfura de mercur, era de asemenea folosit pentru a da culoare obrajilor in anii 1700. Frumusetea ca frumusetea, insa problema este ca aceasta substanta irita pielea, iar roseata cauzata de aplicarea ei nu indica nici de departe un ten sanatos. Mai mult decat atat, mercurul era folosit ca modalitate de eliminare a pistruilor, deoarece pudra de mercur are ca efect descuamarea pielii.

3. Arsenic: in Epoca Victoriana arsenicul era amestecat cu pudra de creta si otet, iar pasta rezultata era aplicata pe piele pentru albirea tenului. In plus acest tratament era considerat a avea un efect impotriva imbatranirii pielii.

4. Radiu: In anii 1900 compania britanica Radior a creat o serie de produse cosmetice care contineau radiu. In 1933 o alta companie franceza, Tho-Radia, a scos pe piata o serie de produse cosmetice, printre care rujuri, creme de fata si pasta de dinti, care contineau radiu. Ambele companii sustineau ca produsele lor ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si stimuleaza vitalitatea celulara.

In caz ca nu este deja evident, toate aceste tratamente de infrumusetare s-au dovedit a fi daunatoare pentru sanatate, unele dintre ele fiind chiar mortale. Si, desi suna alarmant, multe dintre produsele cosmetice din zilele noastre contin substante toxice si alti compusi deosebit de periculosi pentru sanatatea pielii, asa cum, spre exemplu, majoritatea rujurilor de pe piata contin plumb. Asadar, pe langa faptul ca trebuie sa ne uitam la ingredientele scrise pe etichetele produselor cosmetice, este la fel de important sa nu dam crezare promisiunilor pe care companiile de produse cosmetice le folosesc pentru a isi castiga clientela.

Ecaterina STROESCU