INTREBAREA ZILEI – Isi doresc romanii sa intre in zona Euro? Care ar putea fi efectele si cum ar putea evolua preturile? Afla raspunsurile aici

Zona EuroNumărul românilor care sunt în favoarea adoptării monedei unice europene a crescut de la 64%, la 69%, în ultimul an, reiese dintr-un eurobarometru publicat de Comisia Europeană. Deși sunt sunt deschiși cu privire la euro, 55% dintre români cred că vor crește prețurile odată cu adoptarea acesteia. Mai mult, 26% dintre români cred că suntem pregătiți de adoptarea monedei unice europene, comparativ cu 24%, anul trecut.

 

De asemenea, 41% sunt de părere că acest lucru se va întâmpla în cinci ani, comparativ cu 33% care credeau acest lucru anul trecut. 31% se așteaptă să fie adoptată în 10 ani, iar 22% - niciodată. La această întrebare, restul nu au știut să răspundă. La întrebarea dacă adoptarea euro va avea efecte pozitive sau negative în țară, 11% dintre români cred că va avea efecte pozitive, 43% - efecte mai degrabă pozitive, 27% - efecte mai degrabă negative, iar 13% - foarte negative (6% nu au răspuns). „În timp ce 55% dintre respondenți cred că introducerea monedei europene are și consecințe pozitive în țările care folosesc deja euro, proporția celor care sunt în favoarea ei variază drastic, de la 69% în România, la 33% în Cehia. Respondenții care sunt informați cu privire la moneda unică susțin introducerea acesteia (55% comparativ cu 46% dintre cei care nu sunt informați). Analiza socio-demografică arată că bărbații sunt mai deschiși cu privire la adoptarea euro în țările lor, comparativ cu femeile (57% vs. 45%)”, informează Comisia Europeană. Studiul a fost realizat în aprilie 2018 și au răspuns 7.008 respondenți din Bulgaria, Cechia, Croația, Ungaria, Polonia, Suedia și România.

A.M.