In cursul diminetii de astazi mai multi oficiali din Guvern, in frunte cu Premierul Viorica DANCILA au mers in localitatea Haret din judetul Vrancea pentru a inaugura Stația de Repompare 5 Haret care va asigura apă pentru irigații din canalul Siret-Bărăgan.
La eveniment este prezent și ministrul Agriculturii, Petre Daea si Secretarul de stat George SAVA. De asemenea la eveniment participa reprezentanți din conducerea ANIF și ai instituțiilor deconcentrate din agricultură. Este pentru prima dată când va fi livrată apă pentru irigații din canalul Siret Bărăgan. Lucrările la stația de la Haret au fost finalizate în 1988 iar zece ani mai târziu, în 1998, au fost finalizate lucrările la cele două agregate de pompare. Utilajele au fost inundate în 2006 când motoarele de la pompe au fost complet acoperite de apă. În urma solicitărilor din partea fermierilor din zona Mărășești, conducerea Ministerului Agriculturii a alocat fondurile necesare pentru reabilitarea stației, a instalației electrice și a celor două agregate de pompare. Lucrările începute în acestă primăvară au fost finalizate cu o lună mai devreme. În prima etapă, stația de la Haret va asigura apă de irigații pentru o suprafață de peste 700 hectare. Suprafața poate crește în urma solicitărilor venite din partea fermierilor.
Lucrările pentru construcţia Canalului Siret - Bărăgan au început înainte de 1989 dar au fost tergiversate după Revoluție. Abia în 2010, la solicitarea insistentă a preşedintelui Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, au fost alocate 8 milioane de lei, respectiv 80 miliarde lei vechi. Şeful administraţiei judeţene sublinia importanţa acestui canal atât pentru agricultura vrânceană, cât şi pentru reducerea riscului producerii de inundaţii în lunca Siretului. Potrivit specialiştilor, cel mai important beneficiu va fi irigarea a aproximativ 700.000 de hectare de teren agricol din judeţele Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi. Construcţia primului tronson al Canalului Siret-Bărăgan a început în 1987, în lungime de 50 km. Acest tronson este amplasat pe teritoriul judeţului Vrancea, asigurând apa pentru irigarea unei suprafeţe de 154.283 hectare. Până în prezent, au fost construiţi 11 kilometri, iar pentru finalizarea a 50 de kilometri sunt necesare aproximativ 350 milioane euro. Lucrarile la canalul Siret-Baragan au inceput in 1987, iar timp de 29 de ani, autoritatile au reusit sa construiasca doar 3% din acest proiect pentru suma de 2,6 milioane de euro pe kilometru. Costurile estimate pentru prima etapa a proiectului canalului Siret-Baragan sunt de 344 milioane de euro. Potrivit unor surse lucrarile la Canalul Siret-Baragan urmau sa fie reluate in urma cu cativa ani, dupa ce Executivul a prins in bugetul Ministerului Agriculturii aproximativ 11 milioane de euro (50 de milioane de lei) pentru continuarea acestui obiectiv aproape abandonat in ultimii ani. Canalul ar trebui sa aiba o lungime totala de 190 de kilometri si sa traverseze trei judete: Vrancea,
I.G.