Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane A “HOTARAT” calendarul bisericesc pentru anul 2019. Cand se va sarbatori Sfintele Paste?

Calendar bisericesc 2019Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât joi, 24 mai, calendarul bisericesc pentru anul 2019. Conform deciziei, sărbătoarea de Paşti va fi celebrată în luna aprilie. Hotărârea a fost luată în ziua de 24 mai 2018, în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ce s-a desfăşurat în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

 

Patriarhia Română a anunţat că Sinodul a adoptat o serie de decizii. Una dintre ele priveşte aprobarea calendarului bisericesc pentru anul 2019, an în care Sfintele Paşti se vor sărbători în ziua de 28 aprilie. Totodată a fost reiterată poziţia Bisericii Ortodoxe Române privind legalizarea parteneriatelor civile, „având în vedere faptul că aceasta va conduce la încurajarea şi legalizarea concubinajului, precum şi la deresponsabilizarea partenerilor de viaţă, în detrimentul interesului major al copiilor“, precizează BOR, care aminteşte că respingerea parteneriatelor civile este şi poziţia tuturor Bisericilor Ortodoxe, exprimată la Sfântul şi Marele Sinod din Creta din anul 2016. Sinodul a mai decis să aprobe propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei de înscriere în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în ziua de 9 iulie a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului – „Îndrumătoarea” de la Mânăstirea Neamţ, începând cu anul 2019. De asemenea, au fost aprobate textele slujbei, sinaxarului, troparului, condacului şi acatistului cinstirii acestei Sfinte Icoane.

A.M.