RUJEOLA LOVESTE DIN NOU LA BUZAU! Judetul este al doilea din tara ca numar de cazuri confirmate in ultima saptamana
Last Updated on 27/05/2018 by Iulian Gavriluta

RujeolaNumărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri este 13.563, din care 55 de decese, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.  Epidemia de rujeolă din România izbucnită acum doi ani e departe de a se fi terminat.

 

Așa cum medicii avertizau încă de la început, imediat ce vremea se încălzește numărul cazurilor crește din nou. Acesta este al 55-lea deces. Cel de-al 55-lea deces datorat rujeolei, confirmat serologic și prin izolare virus, a fost raportat la un copil în vârstă de doar 3 luni, din jud. Iași. Din cele 237 de cazuri de îmbolnăvire noi raportate în ultima săptămână, cele mai multe sunt în Constanța (63) și Buzău (60), urmate de Iași (33), București (26) și Satu Mare (16). Vaccinul care dă organismului imunitatea contra rujeolei poate fi făcut, la copii, la vârsta de un an. Epidemia de rujeolă a început în România în primăvara anului 2016 și s-a suprapus cu o lipsă acută de vaccin pe piața din România. Conf.Dr.Tudor Ciuhodaru a alcătuit un mini-ghid cu ce trebuie să știţi despre această boală:

- Rujeola este o boală infecţioasă acută. La cei neimunizaţi evoluţia acestei viroze este adesea severă şi potențial letală.

- Este o boală extrem de contagioasă. Simplu contact cu virusul rujeolic duce aproape sigur la îmbolnăvire. Toţi pacienţii necesită izolare 7-10 zile.

- Evoluează endemoepidemic cu epidemii mai extinse la 3-5 ani.

- Virusul este mult mai activ în lunile reci şi cu soare puţin. Are o sensibilitate crescută la căldură şi ultraviolete. Are un timp scurt de supraviețuire (mai puțin de 2 ore) în aer sau pe suprafețe.

- Receptivitatea este generală, de 95-100%, indiferent de vârstă. Trecerea prin infecție asigură o imunizare durabilă, pentru tot restul vieții dar principala metodă eficientă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea.

- Sursa este persoana infectată. Nu există purtători sănătoşi. Transmiterea se face frecvent direct de la persoana infectată, mai ales în cele 2-4 zile fără simptome de la începutul bolii, prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii. Transmiterea prin contactul cu obiectele contaminate este rară.

- Măsurile de prevenţie constau în imunizare şi respectarea strictă a regulilor de igienă referitoare la tuse, strănut, utilizarea batistei şi a şerveţelelor de unică folosinţă, spălarea corectă a mâinilor. Virusul prezintă sensibilitate crescută la soluţiile de curăţare.

 Sursa - cnscbt.ro

A.M.