Inițiativa creării Centrului de Conservare a Memoriei Opozanților Anticomuniști din Județul Buzău este rezultatul unui act de voluntariat în beneficiul A.F.D.P.R. filiala Buzău și, implicit, a foștilor deținuți politici anticomuniști, în scopul conservării memoriei opoziției anticomuniste și a întreținerii acestei memorii în conștiința comunitatății locale și, în special, în rândul tinerei generații.
Constituie o necesitate vitală cunoașterea tuturor acelor aspecte tragice din biografia celor care s-au opus sistemului totalitar, dar și a metodelor pe care acel sistem le-a folosit în scopul lichidării elementelor opozante, cât și pentru modificarea personalității unui popor, având drept obiectiv final supunerea voluntară și legitimarea de facto a sclaviei. Prezervarea acestei memorii a opoziției anticomuniste și a celor care au experimentat Gulagul în varianta românească reprezintă un act de manifestare a spiritului democratic și o pledoarie activă pentru o societate civilizată, care trebuie să-și consolideze mecanismele de apărare contra oricăror derapaje de la practicile de tip democratic, derapaje care pot favoriza indubitabil revenirea la totalitarism.
Centrul promovează susținerea valorilor democratice clasice și a opoziției față de orice formă de totalitarism, facilitează cunoașterea trecutului recent al epocii comuniste, cât și a dimensiunii represive a acestei epoci, în raport cu diverse categorii socio-profesionale care au manifestat opoziție față de sistemul comunist și față de proiectul inuman al creării „omului de tip nou”. Investigația istorică vizează, de asemenea, și evidențierea unor aspecte din viața foștilor deținuți politici din perioada post-penitenciară, în care aceștia au fost supuși unui regim prelungit de libertate supravegheată din partea organelor de securitate ale regimului comunist. Printr-o astfel de abordare, considerăm că putem oferi o imagine cât mai complexă cu privire la aspectul concentraționar al sistemului politic comunist, văzut în durata lungă a existenței sale în planul istoriei recente a României.
Abordarea pe care o propune Centrul de Conservare a Memoriei Opozanților Anticomuniști din Județul Buzău se încadrează metodei de investigare specifice istoriei orale. Pentru istoria recentă a epocii comuniste, mărturiile orale sunt de o importanță vitală, atât sub aspect informațional, cât, mai ales, sub aspectul valorii memorialistice a actului de reconstituire a trecutului recent și a tipului de discurs abordat. Prin intermediul utilizării unor tehnici audio-video, este asigurată posibilitatea valorificării eficiente a rezultatelor interviurilor realizate, precum și asigurarea accesului la materialul rezultat, în special, prin intermediul internetului.
Vezi : https://centrul-de-conservare-a-memoriei.webnode.ro/despre-noi/ si https://www.facebook.com/Centrul-de-Conservare-a-Memoriei-Opozantilor-Anticomunisti-598522736826259/
Adrian Constantin