Maus nu este tocmai o carte obişnuită. Maus este prima bandă desenată, care a primit un Premiu Pulitzer, în 1992, reuşind, prin intermediul benzilor desenate, să facă radiografia terorii naziste din lagărele de concentrare din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Spiegelman ne introduce într-un univers alegoric, în care naziştii sunt pisici, evreii – şoareci, polonezii – porci şi americanii – câini. Acest bestiarum faunistic vine să evidenţieze felul de a fi şi de a acţiona al unor popoare într-un moment dat al istoriei, când animalicul din fiinţa umană a întrecut animalul propriu-zis, surclasându-l la capitolul agresivităţii.
Spiegelman oferă cititorului un veritabil roman desenat, metabiografic, în care ne face cunoscută povestea vieţii lui Vladek, tatăl autorului, un evreu polonez care trăieşte ororile Holocaustului, ajungând împreună cu soţia sa, Anja, în cel mai cumplit loc: Auschwitz. Detaliile povestirii, dublate de cele ale desenelor, ne pot introduce în atmosfera de Iad a sistemului concentraţionar nazist, acolo unde genocidul devenise politică de stat, iar autorii terorii erau decişi să-şi desăvârşească obiectivul, aplicarea până la capăt a „soluţiei finale“.
Cartea a fost extrem de mediatizată, în momentul publicării bucurându-se de aprecieri deloc gratuite. În acest sens, Wall Street Journal aprecia cartea lui Spiegelman ca fiind „Cea mai emoţionantă şi plină de succes povestire despre Holocaust care s-a scris până acum.“
Adrian Constantin