Ce parere ai despre initiativa deputatei PSD Ionela Dobrica legata de egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati?

Ionela Dobrica comisia de muncaCOMUNICAT DE PRESA: "In cadrul sedintei comune de miercuri, 23 mai 2018, a Comisiei pentru munca si protectie sociala si a Comisiei pentru egalitate de sanse intre femei si barbati din Camera Deputatilor a fost votat favorabil Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.

Proiectul prevede reglementarea regimului general al ocupatiei de expert in egalitate de sanse si tehnician in egalitatea de sanse, dar si a atributiilor acestuia in cadrul entitatilor publice si private, ocupatii care au fost introduse deja in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.

Deputatul buzoian Ionela Dobrica, membru al Comisiei pentru munca, a votat favorabil pentru ca proiectul sa fie transmis plenului Camerei Deputatilor spre dezbatere si considera ca adoptarea noii legi este esentiala in alinierea politicilor Romaniei in ceea ce priveste egalitatea de sanse la cele promovate de Uniunea Europeana, dar si pentru mai buna legiferare a ocupatiilor care au ca scop implementarea modelelor de bune practici in domeniu.

„Acest act normativ reprezinta un instrument care va eficientiza procesul de aplicare a normelor in vigoare la nivel european in cadrul Angajamentului Stragic pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati 2016-2019. Reglementarea ocupatiilor de expert si tehnician in egalitate de sanse, indiferent ca vorbim despre sectorul public sau privat constituie un pas important in prevenirea si eliminarea discriminarii bazate pe criterii de gen si in mod cert va avea efecte pozitive asupra calitatii vietii tuturor celor care vor beneficia de indrumarea acestora.”- Ionela Dobrica

Proiectul de Lege a fost propus legislativului in contextul in care prin aderarea la Campania HeforShe, initiata de UN Women, Romania si-a asumat angajamentul ca, pana in 2020, 70% din intitutiile publice nationale si locale sa cuprinda in structura lor acest tip de personal. De asemenea, egalitatea de gen este o prioritate la nivel international si european, cuprinsa atat in Obiectivele de Dezvoltare Durabila din Agenda ONU 2030, cat si in Strategia Europa 2020.

„Alinierea la normele internationale este, bineinteles, necesara. Dar, pe langa necesitate, trebuie sa ne gandim la normalitate, la ceea ce este corect. Iar corectitudinea este reprezentata de tratamentul egal al tuturor, femei sau barbati. In acest moment, ca sa folosesc drept exemplu o organizatie pe care o cunosc, Partidul Social Democrat are cea mai mare reprezentare a femeilor in Parlament. Este o dovada a faptului ca ne indreptam spre normalitate, ca acest legislativ promoveaza egalitatea de sanse si ma bucur ca am oportunitatea sa fac parte din acest trend ascendent in ceea ce priveste implicarea femeilor in politica. Cu siguranta acest mod de a trata egal femeile si barbatii, cu ajutorul unor legi bune si a expertilor care vor activa in domeniu va deveni in curand norma si nu va mai insemna exceptia.”- Ionela Dobrica.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie sa primeasca vot favorabil si in plenul Camerei Deputatilor, el fiind deja adoptat de Senatul Romaniei".

Ionela Viorela DOBRICA, deputat

Circumscriptia electorala nr. 10, Buzau

Scroll to Top