ARTICOL SOC IN REPUBLICA: „- Ni s-a cerut de la inspectorat să aducem 5000 de elevi la festivități”. Simfonia Buzăului, povestită de un elev de liceu. „Reacția unora dintre copii la venirea domnului Dragnea i-a surprins pe toți”
Last Updated on 21/05/2018 by Iulian Gavriluta

FOTOPLAYPrintre noianul de critici si laude la adresa organizarii manifestatiei de Ziua Eroilor de la Buzau, am descoperit si una a unui elev ce a participat la eveniment. Articolul a fost publicat in REPUBLICA.RO, drept pentru care il redam integral. Interesanta este reactia celui care sta la dreapta primarului Toma si il manipuleaza grosolat - Alfred Vasilescu (el se ocupa cu organizarea evenimentelor).

 

Va lasam sa va delectati, fara sa adaugam alte comentarii care ar putea sa fie interpretabile. Ne bucuram ca lumea si tinerii incet incet se trezesc la realitate si nu mai accepta neobolsevismul emanat de la Primaria Buzau. Inca avem speranta! Va multumesc tuturor celor care va impotriviti intr-un fel sau altul acestor neobolsevici.

"Rareș Mocanu - Contributor comentator

„- Ni s-a cerut de la inspectorat să aducem 5000 de elevi la festivități”. Simfonia Buzăului, povestită de un elev de liceu. „Reacția unora dintre copii la venirea domnului Dragnea i-a surprins pe toți”

- Copii, joi nu veți mai face ultimele trei ore.

Respirăm ușurați că avem timp să ne pregătim între două zile cu teză. Diriginta continuă:

- Am fost chemați să participăm la Ziua Eroilor, la festivități.

Entuziasmul nostru se mai domolește, iar pe mine mă tot apăsa un gând:

„Sper să nu fie ca la Simfonia Lalelelor”.

Aflu între timp câteva detalii despre activitate: urma să fie foarte mare, să vină cică și Iohannis, să fie miniștri ai apărării din mai multe țări. Nouă ne vor da niște tricouri și ne vor pune ca public.

Miercuri, prima teză. Lăsăm eroii și ne concentrăm atenția pe poeți și pe eseuri. Înainte de teză, primim veste: „Pauza viitoare, în amfiteatru!”. Ne conformăm și, la scurt timp după, domnii directori încep să ne instruiască.

- Ni s-a cerut de la inspectorat să aducem 5000 de elevi la festivități.

„Sper să nu fie ca la Simfonia Lalelelor”.

- Ce s-a făcut acolo este ceva unic, ceva ce cu siguranță o să intre în istoria Buzăului.

„Sper să nu fie ca la Simfonia Lalelelor, că dacă e, am pus-o. Dacă nu zic nimic, mă simt ipocrit și mă umplu de nervi după. Dacă comentez în vreun fel, dau ăștia cu mine de pământ”.

Am aflat la scurt timp după aceea că, de fapt, nu (mai?) vine Iohannis, ci Dragnea, și că se poate să mai fie și alți înalți oameni politici, printre care și doamna Dăncilă și domnul Daea.

Aveam imaginea completă. Dincolo de obiceiul (cu rădăcini mai bătrâne decât generația mea) de a aranja și spilcui cu atenție (doar) zona în care urmează să vină oficialii, mai era și culoarea roșie a județului și a invitaților (evident, simbolizând sângele eroilor căzuți).

„Fac cumva să nu mă duc!”

Salvarea mi-a oferit-o un coleg care n-a mai prins tricou și care dorea să se ducă, dar nu-l mai lăsau. Cum eu eram răcit, i l-am dat pe-al meu înainte să mergem la festivități și am plecat. Restul poveștii am aflat-o de la colegi și de la mama mea, profesoară la alt liceu din oraș, care a fost acolo cu clasa ei.

La ceva timp după începerea activității a început să plouă. Unora li s-a spus să nu își ia umbrele sau haine groase, așa că au trebuit să stea uzi, în tricouri cu mânecă scurtă, la 19 grade. Probabil priveau cu jind la soldații de lângă ei, îmbrăcați regulamentar cu pelerine de ploaie. Am evitat „la mustață” o pneumonie zdravănă.

Reacția unora dintre copii la venirea domnului Dragnea i-a surprins însă pe toți. Nu s-a aplaudat mecanic, cum obișnuiesc elevii să facă la evenimente de genul (motiv pentru care probabil au fost chemați), ci s-a auzit un mârâit înfundat și spontan, o mormăială la unison, neașteptată din partea unor elevi de gimnaziu. Unul dintre ei chiar s-a auzit zicând „Ne-ați luat banii!”.

Depinde de privitor ce concluzie trage despre acest lucru. Cei din opoziție se pot bucura că vine din urmă o generație care dorește să schimbe ceva. Cei apolitici se pot lamenta despre polarizarea societății, care a ajuns să îi afecteze - după cum puteți citi aici - și pe tineri.

Îți recomandăm

Motivul grimasei acestui spectator al „Simfoniei lalelelor”: „Am simţit o revoltă mută şi brusc am avut senzaţia că am greşit ţara”

altRaluca Ion

Editor

Sursa video: www.buzauplay.ro

Îți recomandăm

Profesoara fetiței care s-a pus în cap în fața premierului Dăncilă: „Copiii merg cu entuziazm şi mândrie pentru dragostea faţă de judeţ. Participăm cu mult drag şi mândrie argeşeană la Simfonia Lalelelor”

altRaluca Ion

Editor

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

emailul tău...

Comentarii. Intră în dezbatere

Likeuri

Cronologic

Alfred VasilescuAlfred Vasilescu

acum 7 ore

Nu o să ne distrugeți comunitatea cu acuze de comunism și ciumă roșie, ignoranților!

În primul rând că habar nu aveți ce a fost acolo. La Buzău s-a mobilizat un oraș întreg, nu ca să ridice ode PSD-ului sau lui Dragnea, ci ca să participe la ceremonii istorice, cu mândria locală că în România nu s-a mai organizat nicăieri un eveniment atât de important, de comemorare a eroilor, în ultima sută de ani. A fost singura paradă militară aero și terestră organizată vreodată în afara Bucureștiului, într-un oraș, a doua garnizoană ca mărime din țară, în care fiecare al treilea locuitor are o rudă militar sau fost militar!

Toată comunitatea a fost entuziasmată să participe. Ăsta nu e comunism, nu e naționalism, este regăsirea spiritului pierdut al unui oraș. Dacă voi vi l-ați pierdut pe al vostru, să vă fie de bine, dar nu ne învățați voi cum să trăim și ce ar trebui să facem și să simțim, dacă nu sunteți de aici! Au venit 6000 de copii din școli să participe? Și care e problema? Nimeni nu a fost adus cu forța, nimeni nu i-a împiedicat să plece! Au purtat tricouri și stegulețe cu noul logo al orașului (Buzău – Oraș Deschis; sună cam Soros-ist, nu-i așa?) nu cu cei trei trandafiri sau cu #rezist, și au fost mândri de asta! Au asistat la un moment istoric, pe care îl vor ține minte mult timp de acum încolo.

A plouat? Foarte bine. Ploaia nu a omorât pe nimeni. Important a fost că am rămas și la bine și la rău împreună, maturi și copii, că am arătat că dacă 10000 de oameni din Cimitirul Eroilor și-au dat viața pentru țară, putem să suportăm și noi 15 minute de ploaie blândă, fără să ne mai văicărim atât că ne-am udat hainele sau că ni se strică coafura! A fost micul nostru tribut pentru eroi, care a separat caracterele tari de cele slabe. Eram acolo cu un rost, să le aducem un omagiu celor căzuți, nu să renunțăm la prima dificultate! Eram acolo preoți, militari, politicieni, miniștri, diplomați din 11 state, primari din 80 de localități ale județului, jurnaliști, locuitori obișnuiți ai urbei și micii cetățeni de mâine. Covârșitoarea lor majoritate și-a făcut treaba impecabil, până la capăt. Asta e o lecție pe care copiii nu o puteau primi la sala de clasă în acea zi. Înțelegeți? Viziunea asta de capitalism sălbatic, de individualism feroce, de tip fiecare pentru el, ne-a distrus comunitățile și ne-a sfâșiat țesutul social. Ne-a făcut vulnerabili în fața profitorilor de toate felurile și de toate națiile. Comunitatea și comuniunea ei contează. Stâlpii lor, Armata, Biserica și Administrația lucrând bine împreună la organizarea evenimentului au dat un semnal puternic cetățenilor că ne-am regăsit busola și au reclădit speranța unui nou început la Buzău, un oraș cu un potențial extraordinar, dar sărăcit de hoții ordinari care l-au condus până acum doi ani! Poate că valorile pe care Buzăul le-a promovat de Ziua Eroilor îi vor inspira și pe alții! Mai ales că evenimentul a fost transmis live, timp de două zile de Televiziunea Română, care i-a intuit importanța simbolică. Asta sigur ne va aduce nu doar laude, ci va asmuți și detractorii plătiți sau decerebrați ai evenimentului!

În al doilea rând, la anunțul că Dragnea va fi reprezentantul Bucureștiului la ceremonii, lumea a oftat nemulțumită (nu s-au scandat lozinci, cum vreți să insinuați, politizând imbecil o festivitate gândită din start ca un moment de reconciliere al societății buzoiene cât și între state odinioară inamice!) atât de faptul că unii nu îl simpatizau pe președintele Camerei Deputaților, dar mai ales pentru că Johannis nu i-a onorat cu prezența, după ce orașul s-a pregătit atât de intens pentru festivitate! Cine e de vină că președintele ne-a ignorat, ne-a desconsiderat eforturile și a ales să îi ofere lui Dragnea șansa nesperată de a primi toate onorurile destinate persoanei oficiale? Cine e de vină că Dragnea a știut să exploateze oportunitatea ivită și să culeagă beneficiile unui eveniment gândit și planificat eminamente local, care l-a șocat ca anvergură și rigoare până și pe el? Cine e de vină că Dragnea, Fifor și Ivașcu au fost acolo, în ploaie, să țină de colivă la Veșnica Pomenire, în timp ce Johannis a absentat, cu indiferență?

În al treilea rând, cu sau fără Johannis, a meritat efortul de a organiza asemenea ceremonie grandioasă la Buzău, în cel mai mare cimitir cu eroi necunoscuți din România și unul dintre cele mai importante din Europa! Orașul a rămas cu o arteră rutieră deosebit de frumoasă, cu o galerie istorică în aer liber unică pe continent, cu un Cimitir al Eroilor fabulos, transformat în obiectiv turistic de importanță națională, cu amintirea unei parade militare și a unei ceremonii religioase memorabile, pe timpul cărora marile puteri, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Turcia (după ce și Rusia făcuse același lucru, separat, acum două săptămâni) alături de Austria, Albania, Bulgaria, Canada, Serbia și de frații moldoveni, au adus omagiul lor pios față de eroii acestei nații și ai acestei lumi zbuciumate.

Nu le stricați eroilor odihna binemeritată din interese meschine, partizane, din ticăloșie, prostie, prejudecată sau din lipsă de ocupație! Și mai ales, nu jigniți un oraș doar de dragul de a părea cool, trendy și smart, că nu sunteți! Lăsați-ne, în durerea noastră, să încercăm să ridicăm Buzăul un pic, nu ne mai trageți înapoi inventând false povești și articole lacrimogene care să vă justifice eșecurile! Noi, măcar, la Buzău, încercăm să facem ceva!

Like 0

@ Alfred Vasilescu

Jonn JonzzJonn Jonzz

acum 6 ore

Nu vrea nimeni sa distruga nici o comunitate. Problema este modul in care au fost adusi unii elevi la acea ceremonie. Spuneti ca " Nimeni nu a fost adus cu forța, nimeni nu i-a împiedicat să plece! " - asta e cel putin discutabil avand in vedere prezentul articol scris chiar de un elev. Evident ca nimeni nu poate spune fatis "sa se prezinte 5000 de elevi fara discutie!", dar imaginati-va ca sunteti un elev intr-o astfel de situatie: dom' director vine si spune "ni s-a cerut de la inspectorat sa aducem 5000 de elevi", elevul spune "bun, eu nu vreau sa particip la asa ceva". Care sunt consecintele? Poate nu va fi nicio consecinta, poate un profesor suparat va gasi o scuza sa-i puna o nota proasta (eventual la ordinul directorului). Din punctul de vedere al elevului e un risc.

Modul asta de a actiona, datul de ordine de sus sa vina nu stiu cati elevi la eveniment, asta se critica de fapt, asta si slugarnicia fata de partid a unor persoane din invatamant. Nu Buzaul, nu comunitatea.

Traim intr-o tara democrata, e esential. Cine vrea sa participe la un asemenea eveniment, foarte frumos, cinste lor, e dreptul lor sa faca asta. Cine nu doreste nu ar trebui sa fie fortat (direct sau nu) sa vina.

Like 2

Nicolae SbieraNicolae Sbiera

acum 11 ore

"Nu pricepi ca n-ai ce sa-mi mai dai

Intelegi ca nu poti tot sa ai

Chiar nu vezi ca ei nu te mai vor

Chiar nu simti durerea-n ochii lor

Chiar nu vrei sa dai din tot ce ai"

Like 0

Ada MoroianuAda Moroianu

acum 14 ore

Departe de a fi cat de putin de partea pesedeului, ma fac avocatul diavolului si va spun ca asemenea "manifestatii" nu sunt deloc unicat. Saptamanile trecute, Petrom a sarbatorit-o pe gospodina de Mariana Gheorghe in modul cel mai comunistoid cu putinta: Toti angajatii a trebuit sa ramana la birou- chiar daca ar fi avut deplasari de efectuat- ,li s-au dat sepcute, portrete ale cucoanei, pancarte, au fost obligati sa semneze un convocator si sa-si urmeze sefii directi in locurile desemnate anterior. A urmat o ciulama de intamplari, de la primirea cu... paine si sare, la demonstratie de capoeira! La OMV-Petrom! Suntem in buna companie: pupincurism fara frontiere... A, sa nu va imaginati ca participantii au primit vreo tratatie; dupa figuratie, s-au intors la munca.

Like 1

@ Ada Moroianu

D

acum 14 ore

Trist. Nu mai există sindicatul Petrom?

Like 0

Mihai Stefan StefanMihai Stefan Stefan

acum 15 ore

Oare dc fost schimbata conducerea inspectoratului ???????

Like 1

Cristina IarcaCristina Iarca

acum 18 ore

Pentru participarea la o activitate extrascolara, profesorii trebuie sa intocmeasca o serie de documente intre care cel mai important este acordul parental (in cazul elevilor minori). Au existat acorduri scrise ale parintilor celor 5000 de copii prezenti la aceasta activitate? Poate răspunde ISJ Buzau la aceasta intrebare?

Like 5

GabiC

acum 18 ore

Eu nu mi-as lasa copilul la asemenea mizerii.

Si - daca ar fi cazul - m-as lua cu ei de gat.

De fapt am facut-o, si eu si sotia la niste derapaje ale directoarei (care se lauda in gura mare ca e sustinuta de psd) de la scoala din sect 1 a fiicei mele.

Ale dracu slugi- profesorii astia:." Nu facem carte pentru ca mergem sa-l lingem pe psd-ist pe pantofi"

Like 2

Florian NicolaescuFlorian Nicolaescu

ieri la ora 23

"Ni s-a cerut de la inspectorat să aducem 5000 de elevi la festivități". Se întorc în mormânt tinerii care și-au dat viața pentru libertate în decembrie '89.

Like 3

Voicu NicolaeVoicu Nicolae

ieri la ora 21

Greu de inteles ce cauta sa spuna si de ce un astfel de articol ?!?

Like 0

@ Voicu Nicolae

Florian NicolaescuFlorian Nicolaescu

ieri la ora 23

Întoarce-te la Antena 3 și la România Tv, unde înțelegi ce se spune și ești în largul tău.

Like 4

@ Voicu Nicolae

Jonn JonzzJonn Jonzz

acum 19 ore

Cum adica? E secret de stat sau ce? Articolul e cat se poate de relevant. Este util sa stim ca elevii din licee sunt folositi pe post de masa de aplaudaci pentru Dragnea & co. Absolut grotesc. Spiritul comunist n-a murit.

Like 3

@ Voicu Nicolae

Ada MoroianuAda Moroianu

acum 14 ore

E greu pentru unii...

Like 0

Silvia PalosSilvia Palos

ieri la ora 20

Mă bucur că o parte din actuala generație nu este slugarnica, știe să spună NU cînd simte că trebuie să se opună. Trebuie să se ridice generația cu coloană vertebrală.

Like 0

@ Silvia Palos

Nicoleta SorescuNicoleta Sorescu

acum 18 ore

Eu nu am nici o speranta, cei care au marait sunt cei care vor creste si vor pleca din tara.

Like 0

@ Silvia Palos

Ada MoroianuAda Moroianu

acum 14 ore

Ma tem ca acea parte care se ridica, se va ridica sa plece!

Like 0".

FOTO: BuzauPlay.ro

SURSA: https://republica.ro/z-ni-s-a-cerut-de-la-inspectorat-sa-aducem-5000-de-elevi-la-festivitati-simfonia-buzaului-povestita-de