UPDATE – Percheziții la Buzau si in alte 27 de judete – (evaziune fiscala, trafic de minori, infractiuni informatice)

perchezitiiÎn această dimineață, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează 238 de percheziții în București și pe raza a 28 de județe, în cadrul a 15 dosare penale de criminalitate organizată. La data de 16 mai a.c., polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate,

 

cu sprijinul mai multor unități de politie și suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, efectuează 15 acțiuni operative, în cadrul mai multor dosare penale.

Sunt puse în executare 238 de mandate de percheziție în București și 28 de județe (Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Galați, Brăila, Vrancea, Covasna, Brașov, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caraș, Hunedoara, Timiș, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj și Bistrița Năsăud), urmând a fi audiate peste 290 de persoane.

Dosarele în cadrul cărora sunt efectuate perchezițiile vizează comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală și spălare de bani.

În alte dosare se efectuează cercetări pentru efectuarea fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic și operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

De asemenea, se efectuează cercetări pentru evaziune fiscală, falsificare de instrumente electronice de plată, punere în circulație de instrumente electronice de plată contrafăcute, deținere de instrumente electronice de plată contrafăcute, fals material în înscrisuri oficiale şi fals informatic.

Totodată, sunt efectuate percheziții în dosare penale în care sunt cercetate fapte de trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism și mărturie mincinoasă.

La operațiune participă peste 600 de polițiști din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, inspectoratelor de poliție județene și luptători ai structurilor de intervenții și acțiuni speciale ale Poliției Române.

De asemenea, la activități participă jandarmi din cadrul I.G.J.R., polițiști din cadrul I.G.P.F. și specialiști ai D.G.A..

UPDATE: Procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Buzău au efectuat  30 de percheziţii domiciliare pe raza  municipiului București și a județelor  Buzău, Brașov, Ilfov, Bihor, Covasna, Neamț, Sălaj și Prahova într-o cauză vizând destructurarea a trei grupări infracționale organizate, membrii acestora colaborând și interacționând între ei, grupuri ce erau profilate pe comiterea infracţiunilor din domeniul fraudelor fiscale(evaziune fiscală), fraude din domeniul criminalităţii informatice, infracţiuni de fals şi uz de fals.
Astfel, un prim grup infracţional organizat este format din trei cetăţeni libanezi şi patru cetăţeni români, care, în perioada 2011-2015, a creat un circuit economic, comercial și financiar fictiv, între mai multe societăți comerciale, create special în scopul eludării obligațiilor fiscale de plată către bugetul general consolidat al statului român.
Prejudiciul  cauzat este în sumă de 4.785.134 lei (din care 2.899.899 lei cu titlu de TVA și 1.885.235 lei cu titlu de impozit pe profit).
    Pe parcursul activităţii infracţionale, liderul acestui grup infracţional organizat  a avut nevoie în activitatea desfăşurată de o serie de documente de identitate falsificate iar pentru obţinerea acestora a apelat în anul 2016  la un suspect, care la momentul respectiv era angajat  ofiţer al SJIPI Buzău (în prezent pensionat).
    Astfel, din cercetări s-a stabilit că suspectul făcea parte dintr-un grup infracţional organizat, format din mai multe persoane, profilat pe comiterea infracţiunilor din domeniul criminalităţii informatice şi falsificarea de documente de identitate.    
Liderul acestui grup, domiciliat în municipiul Braşov, avea şi rolul de a falsifica documente de identitate, respectiv cărţi de identitate, paşapoarte, permise de conducere, cărţi de şedere temporară pentru cetăţeni străini (acesta fiind cunoscut drept unul dintre cei mai buni falsificatori de documente din ţară), din grupare făcând parte alte 14 persoane domiciliate pe raza a mai multor județe, inclusiv din municipiul București.

Scroll to Top