SOFERI, CODUL RUTIER se modifica radical peste cateva zile. Afla si tu aici care sunt cele mai importante noutati
Last Updated on 15/05/2018 by Iulian Gavriluta

AmenziCodul Rutier se modifică radical peste câteva zile. O nouă prevedere, care intră în vigoare de la 20 mai, ar putea pune probleme celor care vor să-şi cumpere o maşină second hand. Pe de altă parte, o categorie de români ar putea plăti amenzi rutiere la jumătate, odată cu modificarea valorii punctului de amendă. Dacă vă doriţi o maşină rulată, potrivit noii legi, trebuie să anunţaţi tranzacţia în termen de 90 de zile de la data dobândirii maşinii.

 

În caz contrar, riscaţi o amendă de până la 2.900 de lei şi suspendarea înmatriculării. 

Cinci modificări importante ce vor avea loc în această duminică

1. Cumpărătorii mașinilor second-hand vor risca amendarea dacă nu anunță tranzacțiile

Atunci când se schimbă proprietarul unei mașini, Codul rutier va stabili, începând cu data de 20 mai 2018, o perioadă mai mare în care noul proprietar să fie obligat să notifice autorităților tranzacția – 90 de zile, în loc de 30 de zile, cum este acum. În lipsa notificării, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, astfel că persoana care va circula cu acesta va risca o amendă de până la 2.900 de lei, precizează avocatnet.ro.

2. Înmatricularea autoturismelor, suspendată automat la expirarea ITP-ului

Tot din 20 mai, expirarea ITP-ului unui autoturism va echivala cu suspendarea automată a înmatriculării. Astfel, șoferii care vor circula în continuare cu respectivul automobil vor risca o amendă pentru lipsa ITP-ului valabil și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, totalul putând să ajungă la 5.800 de lei.

3. Mașinile vor trece de ITP doar cu defecte mici

În urma fiecărei verificări tehnice, autovehiculele vor trece de inspecție doar dacă au, în cel mai rău caz, defecte mici, potrivit unei alte noutăți legislative care se va aplica de duminică. Practic, categorizarea deficiențelor în minore, majore și periculoase va reprezenta o noutate pentru legislația ITP de la noi.

4. Transportatorii rutieri, controlați în funcție de cât de bune sunt vehiculele pe care le folosesc

Companiile de transport rutier de mărfuri și de persoane vor fi clasificate de autorități, începând din 20 mai 2018, în funcție de gradul de risc al vehiculelor pe care le folosesc. Astfel, transportatorii încadrați la risc ridicat vor fi controlați mai des și mai riguros.

5. Stațiile ITP vor trebui să-și înregistreze video activitatea

A cincea schimbare majoră din domeniul auto face referire la stațiile ITP. De duminică, acestea vor fi obligate mai nou să-și înregistreze video activitatea desfășurată. Măsura ar fi trebuit să se aplice de ceva timp, însă a fost amânată de autorități.

Amenzi rutiere mai mici pentru pensionari

O altă prevedere ţine de punctul-amendă, care ar putea avea două valori, una pentru oamenii activi ai societăţii şi alta pentru pensionari, potrivit unei noi propuneri legislative înregistrate la Senat pentru dezbatere. Dacă valoarea punctului-amendă pentru pensionari va fi mai mică decât valoarea celui pentru angajaţi, cei ieşiţi la pensie vor achita amenzi rutiere mai mici. Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(2) al art.98 din OUG nr.195 din 12/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, înregistrată la Senat pentru dezbatere, doreşte schimbarea modului de calcul al punctului-amendă. Pentru a se aplica, proiectul are nevoie de votul Parlamentului, de semnătura lui Klaus Iohannis şi de publicarea în Monitorul Oficial. Proiectul propune ca valoarea punctului-amendă pentru angajaţi să fie 10% din salariul minim brut pe economie, iar valoarea punctului-amendă pentru pensionari să fie 10% din punctul de pensie. Ţinând cont de faptul că valoarea salariului minim brut pe economie a crescut de la începutul lui 2018 la 1.900 lei, valoarea punctului-amendă pentru angajaţi ar putea fi de 190 de lei. Dacă ţinem cont de valoarea punctului de pensie din prezent (1.000 de lei), valoarea punctului-amendă pentru pensionari ar putea avea valoaera de 100 de lei. În prezent, nu se face nicio diferenţiere între cele două categorii de contravenienţi – angajaţi şi pensionari – iar punctul-amendă în ambele cazuri de 145 de lei.

Sursa: businessmagazin.ro

A.M.