Pe 17 mai, impreună cu peste 500 de cadre MAI comemorăm Ziua Eroilor în siguranţă. Ce li se recomanda cetatenilor participanti la eveniment?
Last Updated on 12/05/2018 by Iulian Gavriluta

Jandarmeria siguranta ordine publicaSărbătoare națională a poporului român, nu întâmplător celebrată an de an de Ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos, ne adună pentru a comemora sacrificiul ostașilor căzuți la datorie de-alungul veacurilor pe câmpurile de luptă. 

Pentru asigurarea unui climat potrivit semnificației acestei sărbători și bunei derulări a ceremoniei militare și religioase de omagiere la Cimitirul Eroilor, Gruparea de Jandarmi Mobilă ”Matei Basarab” Ploiești și Inspectoratul Județean de Jandarmi Buzău, vor angrena peste 270 de jandarmi, iar din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, respectiv Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Buzău, vor fi angrenaţi peste 160 de poliţişti şi peste 60 de pompieri cu 18 autospeciale de intervenție. De asemenea, Direcţia de Poliţie Locală Buzău va acţiona cu peste 50 de poliţişti locali. Potrivit atribuţiilor legale, Jandarmeriei Române îi revine sarcina organizării efectivelor proprii, cât şi rolul integrator al tuturor structurilor M.A.I. care vor acţiona în zilele respective sub coordonarea unui Comandament Operaţional Judeţean dispus la sediul I.J.J Buzău.

De la începutul Primului Război Mondial şi până în august 1918, Jandarmeria Română a jertfit 150 de oameni, iar alţi 129 de jandarmi au fost luaţi prizonieri, printre eroi numărându- se şi jandarmi încadraţi în subunităţile de pe raza juudeţului Buzău. În acest context, Jandarmeria Română îşi manifestă recunoştinţa prin participarea la parada militară cu un detaşament special de gardă, echipat în tinuţă cu elemente specifice instituţiei în aceea perioadă, precum şi o subunitate de cavalerie, specialitate ce duce mai departe o tradiţie ce datează încă de la 1850, anul înfiinţării Jandarmeriei Române. Pe timpul tuturor activităților dedicate aniversării Centenarului României şi comemorării Primului Război Mondial din perioada 14 – 18.05.2018, efectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Neron Lupașcu” al județului Buzău vor acționa în colaborare cu celelalte structuri MAI pentru prevenirea apariției unor situații de urgență, stingerea incendiilor, evacuare, acordare prim ajutor medical și descarcerare, în funcție de solicitări/situații apărute.

De asemenea, pentru ceremonia militară din data de 17 mai în dispozitivul de defilare vor prezenta onorul 60 de salvatori, totodată fiind organizate o expoziție de tehnică de intervenție și un punct de informare documentare.

Pe acestă cale, reamintim participanţilor la adunarea publică faptul că au următoarele obligaţii:

-        să respecte recomandările făcute de organizatorii adunărilor publice, împuterniciţii acestora sau organele de ordine.

-        să se abţină de la acţiuni de natură a împiedica desfăşurarea normală a adunărilor publice şi să nu incite la asemenea acţiuni prin viu grai, manifeste sau alte mijloace audiovizuale.

-        să nu introducă sau să aibă, în timpul adunărilor publice arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a adunărilor publice.

-        să părăsească imediat adunările publice sau locul unde acestea se desfăşoară, când au fost somaţi de către organizatori, împuterniciţii acestora sau organele de poliţie.

-        să nu participe la adunări publice în stare de ebrietate, să nu consume şi să nu distribuie băuturi salcoolice sau droguri.

Este interzis ca persoane sau grupuri de persoane care nu au legătură cu adunarea publică organizată să se infiltreze în rândul participanților, cu scopul de a tulbura buna desfăşurare a acesteia.

Ecaterina STROESCU