INTREBAREA ZILEI – DE CE Partidul de guvernamant vrea MODIFICARI RADICALE la Legea alegerilor prezidentiale? Scolile acceptate pentru campaniile electorale
Last Updated on 08/05/2018 by Iulian Gavriluta

Alegeri parlamentare prezidentialePSD a depus la Senat un proiect extrem de stufos de modificare a legii alegerilor prezidentiale. Mai exactSenatorul PSD Serban Nicolae alaturi de 34 de social-democrati au depus un proiect in Parlament care modifica Legea pentru alegerea presedintelui Romaniei, care precizeaza ca schimbarile vizeaza, printre altele, dublarea amenzilor, campanie in scoli sau ca un alegator sa poata semna pentru sustinerea mai multor candidaturi.

 

Una dintre principalele modificari va permite organizarea de campanii electorale in scoli. In forma actuala a legii, pe langa penitenciare si oficii consulare, de pilda, sunt si scolile. In proiectul depus de PSD la Senat, scolile sunt omise din enumerare. O alta prevedere care ar putea crea disensiuni este legata de urna speciala. In acest moment, ea poate fi solicitata cel mai tarziu cu o zi inainte de alegeri. Social-democratii, insa, vor ca ea sa poata fi ceruta chiar in ziua scrutinului.S-a tot discutat in Parlament, in cadrul comisiei de ancheta referitoare la scrutinul din 2009, cat timp ar trebui sa se pastreze buletinele de vot si celelalte documente legate de alegeri. Acum statul este obligat sa le tina trei luni. Puterea vrea prelungirea termenului cu inca trei luni.

Ce prevede proiectul de lege:

Se elimina scolile din lista institutiilor in care este interzisa desfasurarea campaniei

Un alegator poate sustine mai multi candidati

Solicitarea pentru urna speciala, chiar in ziua alegerilor

Pe un panou electoral se pot pune cel mult 2 afise ale aceluiasi candidat

Numararea voturilor se poate face in maximum 48 de ore de la incheierea votarii

Buletinele de vot se pastreaza sase luni.

Sursa - mediafax.ro, hotnews.ro

A.M.