Ideale pentru mic dejunuri savuroase, sau pentru pachetele de la serviciu, aceste delicioase Brioșe aperitiv din aluat umplut cu șuncă și cașcaval! Foarte bune la mic dejun și aceste Chifle crocante umplute cu bacon, brânzeturi și ouă ochiuri!
Ingrediente꞉
Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 500 ml bere
- 200 g unt
- 5 linguri ulei
- 5 g bicarbonat de sodiu
- 20 g drojdie proaspătă
- 1 lingură zahăr
- 1 linguriță chimen
- 1/4 linguriță piper măcinat
- Sare
Pentru umplut:
- 150 g cașcaval afumat, feliat
- 250 g ceafă afumată, feliată
Pentru uns:
- 1 ou
- 1 linguriță lapte
- chimen
Mod de preparare꞉
Punem untul la topit și luăm jumătate din el, iar peste cealaltă jumătate adăugam uleiul și o mână de făină. Omogenizăm repede compoziția și stingem focul. Va rezulta o ciulama puțin mai subțire cu care vom unge aluatul. Drojdia o frecăm cu zahărul până la diluare și adăugăm peste ea untul topit, călduț, amestecăm bine totul, apoi adăugăm berea, sarea și âncepem să încorporăm făina amestecată cu bicarbonatul. Frământăm aluatul până se omogenizează, apoi îl întindem cu ajutorul sucitorului pe masa înfăinată. Ungem foaia de aluat cu ciulamaua, presărăm chimen și rulăm aluatul, apoi ruloul îl rulăm ca un melc, îl împachetăm în folie și îl dăm la frigider pentru 30 de minute. Apoi întindem aluatul pe masa înfainată, într-o foaie nu foarte subțire , cam de 1 cm grosime și tăiem fâșii de 3 cm pe care așezăm felii de cașcaval și felii de șuncă. Rulăm fâșiile de aluat cu ingredientele în interior și punem fiecare rulou în forme de brioșe. Le ungem deasupra cu ou amestecat cu lapte și presărăm chimen. Dăm formele la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade, sau până se rumenesc și aluatul este copt. Servim delicioasele brioșe aperitiv din aluat umplut cu șuncă și cașcaval la mic dejun, cu ketchup, sau le luăm la pachet și le servim în loc de sandvișuri.
Sursa - a1.ro
Ecaterina STROESCU