Cele mai periculoase rase de caini. Stiti care sunt rasele ce NU AU VOIE NICIODATA in spatiile publice si cele pe care trebuie OBLIGATORIU sa le declarati la politie

Caini periculosiCâinii cu potenţial agresiv sunt împărţiţi, în România, în două categorii. Din prima fac parte doar trei rase, care sunt considerate a fi de luptă şi atac. Este vorba de câinii din rasele Pitbull Boerbull, Bandog şi metişii lor, relevă OUG 55/2002. În a II-a categoria sunt încadraţi câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier (Amstaff), Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

 

Toate rasele amintite mai sus trebuie declarate la secţia de Poliţie în raza căreia locuiţi. Cei care vor să deţină un câine din aceste rase trebuie să respecte următoarele reguli: - să aibă vârsta minimă de 18 ani; - să aibă capacitate deplină de exerciţiu; - să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei. „Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art. 1 şi la art. 2 alin. (1) au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul "Câine periculos" sau, după caz, "Câine agresiv", printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm”, se arată în legislaţie. În privinţa câinilor incluşi în categoria I, stăpânii lor nu au voie să le permită accesul în niciun spaţiu public, precum nici în mijloacele de transport în comun. Aceştia pot fi plimbaţi doar pe drumurile publice, însă şi atunci cu lesă şi botniţă. Câinii din categoria a II-a au voie în spaţiile publice, precum şi în autobuze sau tramvaie, însă doar cu botniţă şi lesă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru patrupedele din următoarele rase: Ciobănesc Belgian Malinois, Ciobănesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobănesc de Asia Centrală Komondor, Kuvasz, Schnauzer Uriaş şi metişii lor. Exemplarele din aceste rase nu trebuie declarate, însă, la Poliţie. Potrivit legii, indiferent de rasă, stăpânii trebuie să se asigure că patrupedul lor nu atacă alte persoane, altminteri, în funcţie de situaţie, pot răspunde penal. E cazul unei ieşence care a fost trimisă în judecată, recent, după ce câinii săi, din rasa Amstaff, au atacat mei multe persoane în centrul oraşului.

Sursa - adevarul.ro

A.M.