NU DOAR CE PAZESC ESTE IN SIGURANTA! Agentii de paza, portarii si garzile de corp vor fi protejati la fel ca functionarii publici

Protectie agenti de pazaSenatul a adoptat tacit, o propunere de completare a articolului 257 (referitor la ultraj) din Codul penal, prin care persoanele cu atributii de paza prevazute de Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor sunt protejate in mod similar cu functionarul public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat.

 

Nota de adoptare tacita pentru acest proiect, la care termenul de dezbatere si vot s-a implinit pe 25 aprilie, a fost citita in plen de presedintele de sedinta, senatorul Claudiu Manda. "Dispozitiile alin. 1 si 2 ale art. 257 (n.r. - referitoare la functionarul public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat) se aplica si faptelor savarsite impotriva personalului cu atributii de paza, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu, angajat al societatilor specializate de paza si protectie care functioneaza in baza Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor", se arata in propunerea legislativa. Initiatorii propunerii, un grup de deputati PMP, sustin, in expunerea de motive a actului normativ, ca "modificarea art. 257 din Codul penal este necesara pentru protejarea persoanelor cu atributii de paza prevazute la art. 38 din Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, si anume agenti de paza, portari, controlori de acces, supraveghetori, insotitori de valori, garzi de corp sau alte persoane desemnate sa asigure instruirea, controlul si coordonarea activitatii de paza". "Prin activitatea specifica, viata, sanatatea si integritatea fizica si psihica a acestor persoane sunt supuse unui risc major, dupa cum rezulta din statisticile referitoare la evidenta victimelor si persoanelor vatamate. (...) Chiar daca personalul de baza nu este considerat functionar public, (...) activitatea acestuia este supusa controlului si supravegherii autoritatilor publice, iar serviciul pe care il desfasoara poate fi asimilat serviciului public", se precizeaza in expunerea de motive. Articolul 257, referitor la ultraj, din Codul penal, aflat in vigoare si propus a fi amendat prin acest proiect, prevede ca "amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime. Savarsirea unei infractiuni impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat ori asupra bunurilor acestuia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime. Propunerea legislativa va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor cu rol decizional in acest caz.

A.M.