Stranuti, iti curge nasul, iti lacrimeaza ochii? Nu te grabi sa te tratezi de raceala, s-ar putea sa fie o alergie de primavara. Dar nu te ingrijora, natura te ajuta si de data aceasta! Statisticile arata ca 20% din populatie este afectata de rinita alergica, 6% are cel putin o alergie alimentara, iar aproape 20% au dermatite atopice la un
moment dat. Alergiile reprezinta reactii ale sistemului imunitar al organismului la substante inofensive in mod normal, precum alimente, polenuri sau acarienii din praf. In timp ce pentru majoritatea oamenilor acestea nu reprezinta nici o problema, sistemul imunitar al persoanelor alergice le identifica drept o amenintare. Simptomele variaza in complexitate, severitate si manifestare. La alergiile atopice, efectul expunerii la un alergen poate fi imediat, iar simptomele usoare sau severe, variind de la prurit ocular, eczeme, rinita, conjunctivita, bronhoconstrictie, varsaturi si diaree, iar in cazuri rare, anafilaxie. Manifestarile bolii atopice variaza considerabil in functie de alergenul implicat, precum si de varsta persoanei alergice. In timpul copilariei, alergiile alimentare (in special la oua si lapte) sunt cele mai comune. Dupa varsta de 3 ani, majoritatea copiilor alergici tolereaza aceste alimente, in timp ce alergia la inhalanti devine predominanta.
Simptomele sint variate: ochi iritati si inlacrimati, stranuturi, congestia si curgerile nazale si git inflamat. Fiecare caz este deosebit, iar simptomele alergiei depind de locul organismului in care se fixeaza anticorpii si unde se elibereaza agentii chimici. Congestia mucoaselor respiratorii superioare favorizeaza infectiile locale, ceea ce poate produce sinuzite purulente, rinite sau bronsite. Pentru pacientii predispusi, aceasta alergie sezoniera se termina deseori prin crize acute de astm. In general, afectiunea debuteaza in copilarie sau la inceputul virstei adulte si poate disparea o data cu imbatrinirea. Cu timpul poate antrena si alte afectiuni precum oboseala cronica sau insomnia. Studiile au aratat ca exista o predispozitie genetica ereditara. Astfel ca o persoana care are unul dintre parinti sau ambii atinsi de o boala alergica prezinta riscuri mai mari de a dezvolta ea insasi o asemenea maladie.
Care sint cauzele alergiei
Responsabili sint polenul florilor si praful. Astfel se disting trei tipuri de alergii sezoniere:
- alergia de primavara cauzata de polenul pomilor si arbustilor – debuteaza la jumatatea lunii martie si se sfirseste in iunie;
- alergia de vara cauzata de polenul graminatelor: gazon, fin, secara, porumb;
- alergia de la sfirsitul verii cauzata de polenul ierbaceelor.
Si insectele declanseaza alergii de primavara
Primavara se trezesc la viata si insectele. Periculoase sunt indeosebi intepaturile de albine, viespi, paianjeni, tauni, dar si cele de furnici, tântari, plosnite sau capuse pot face mult rau celor deja sensibilizati. Evita sa stai mult afara in zilele calduroase si cu umiditate crescuta, când toate insectele devin mai agresive, nu purta imbracaminte prea colorata, nu te da cu parfumuri sau cu orice alt produs cosmetic ce miroase tare. Daca te-a piscat totusi ceva si te stii alergica, cere imediat ajutorul pentru a ajunge in scurt timp la un serviciu medical de urgenta.
Alergia oculara
Ochii reactioneaza la contactul cu alergenele. Reactia alergica poate afecta un singur ochi sau ambii, provocind inrosirea si mincarimea sub pleoapa, lacrimarea si sensibilitatea la lumina. La trezire, pleoapele sint umflate si par lipite. Efectele alergiei oculare sint extrem de neplacute, iar in formele cele mai grave pot aparea deteriorari grave ale vederii. Intensitatea, durata si frecventa reactiilor alergice sint diferite de la o persoana la alta. Uneori alergia oculara este insotita de rinita alergica. Exista un numar de medicamente capabile sa ajute rapid si eficient la inlaturarea efectelor alergiei oculare. Cel mai adesea, tratamentul consta in identificarea alergenului responsabil si evitarea contactului cu acesta, urmind administrarea medicamentelor prescrise de medic.
Tratamentul alergiilor sezoniere
Alergia la polen fiind frecventa, nu suntem alergici la toate felurile de polen. Primul tratament consta in evitarea contactului cu substantele alergene. Exista si medicamente antihistaminice eficace. Este vorba despre medicamente care blocheaza receptorii histaminei, o substanta produsa de corp in caz de alergie. Tratamentul trebuie sa debuteze cu 15 zile inainte de venirea primaverii si sa fie urmat 2-3 luni. Adaugind picaturi nazale si spray pentru gat, totul ar trebui sa fie in regula. Daca sinteti un pacient cu alergie sezoniera, medicul poate eventual sa va administreze o injectie cu cortizon. Acest tratament, eficient timp de un an, are o actiune importanta asupra acestui gen de patologie, dar cu toate inconvenientele cortizonului, care sint numeroase: scaderea imunitatii, retentia de apa, decalcifiere, cresterea in greutate. Acestea apar o data cu administrarea produsului prelungita si repetata. De aceea, cortizonul se utilizeaza numai pe parcursul alergiei.
Sfaturi practice
Alergia de care suferiti in fiecare primavara nu este o fatalitate si nu ezitati sa va consultati medicul. Acesta va incerca sa elimine posibilele alte cauze ale rinitei sau conjunctivitei sezoniere, examinindu-va detaliat nasul si gitul, si va cauta si alte semne ale alergiei care este posibil sa apara pe corpul dumneavoastra (eczeme). De asemenea, este recomandabil sa evitati fumatul si orice alte lucruri agresive fata de caile respiratorii: praful, acarienii, animalele cu par.
Tratamentul preventiv
Cea mai buna metoda de prevenire a alergiei ramine evitarea factorului responsabil. Daca este vorba despre acarieni trebuie suprimate mochetele, utilizate lenjeriile specifice, evitarea plusurilor, aerisirea locuintei. In privinta pisicilor, ciinilor, hamsterilor, cel mai bun lucru este separarea de acestea. Sau cel putin nu trebuie permis animalului sa intre in camerele de locuit. Cel mai dificil este de evitat polenul. Totusi, este posibil sa nu mai mergeti la
Remedii naturiste pentru alergia de primavara
- Iarba de trei frati patati da bune rezultate in alergiile insotite de urticarii: infuzie din 1 lingurita la cana, 2-3 cani pe zi.
- 2 cani pe zi de infuzie de coada soricelului (1 lingura la cana). Atentie! E amara, dar n-o indulci cu miere daca esti alergica la polen.
- Fierbe 5 minute 1 lingurita de radacina de brusture maruntita intr-o cana de apa si bea 2-3 cani pe zi.
- Infuzia de salvie se recomanda mai ales când ai secretii nazale si/sau lacrimale abundente. Bea 3 cani pe zi.
- 1 lingura papadie, 1 lingura cicoare, 1 lingurita radacina de brusture se oparesc cu o cana de apa. Ceaiul se bea in doua reprize.
- Amesteca parti egale de busuioc, rozmarin, cimbru, anason, verbina, opareste o lingurita de amestec cu 250 ml de apa si bea 2 cani pe zi. Are efecte atât pentru alergiile alimentare, cât si pentru linistirea starilor de panica provocate de crizele de alergie.
- Un alt amestec de plante, in cantitati egale: trei frati patati, galbenele, paducel, catina alba, din care se folosesc 2 linguri la cana de apa si se beau 2 cani pe zi.
- Bea toate ceaiurile cu lamâie, caci este depurativa si dezinfectanta.
- Echinacea stimuleaza puternic imunitatea. O gasesti la magazinele plafar ca atare sau in amestecuri.Un efect de-a dreptul miraculos il are cura de 3 saptamâni cu argila, care intareste sistemul imunitar si are efect de calmare nervoasa.
Importanta efectuarii testelor de alergie
Testele cutanate pot confirma implicarea uneia sau mai multor substante alergene. Aceste teste constau in injectarea sub piele a foarte mici cantitati de substante care provoaca alergii. Observarea reactiilor cutanate permite fixarea diagnosticului. Atunci cind un alergen este identificat este posibila vindecarea alergiei. Din nefericire, cel mai adesea vindecarea este iluzorie, dar se poate reduce cantitatea alergenelor. Alte teste sint timbrele sau asa-numitele patch-teste, care sint lipite pe pielea pacientului si lasate acolo citeva ore sau zile.Testele pentru alergie sint complet inofensive si confera raspunsuri rapide. Scopul imediat al testelor este de a simula in mod vizibil, pe piele, conflictul generat de sensibilizarea alergica in interiorul organismului. Testele sint efectuate dupa ancheta clinica intreprinsa de alergolog pentru a stabili oportunitatea lor.
Sursa: csid.ro, formula-as.ro
A.D.