UPDATE – Primul CAZ DIAGNOSTICAT IN 2018 CU BOALA LYME ESTE DIN BUZAU. ATENTIE LA CAPUSE! Care sunt simptomele ce ar trebui sa te alarmeze si ce este Boala Lyme
Last Updated on 01/05/2018 by Iulian Gavriluta

Capuse Boala LymeBoala Lyme este o afecțiune care se transmite prin mușcătura căpușelor infestate cu bacteria Borrelia Burgdorferi, dar majoritatea celor care sunt mușcați de căpușe nu contactează această boală, susțin specialistii. “Nu neapărat toți cei care sunt mușcați fac boala Lyme, marea majoritate nu fac. Sunt înregistrate un număr mic de cazuri.

 

Însă căpușele pot să transmită numeroase boli, cum ar fi boala Lyme, febra butonoasă, encefalită de căpușe — care este o infecție virală rară în România, mai mult în Transilvania, mult mai frecventă este în Europa Centrală. A venit sezonul, asta e, au ieșit căpușele, se iese la iarbă verde și crește și riscul de a intra în contact cu căpușa, iar ea se atașează de tegumentul uman, fără să anunțe”, precizeaza Corneliu Popescu, medic specialist la Institutul Victor Babes. Medicul subliniază că este foarte important, în momentul în care ieșim în natură, să ne controlăm când revenim acasă ca nu cumva să avem vreo căpușă. Copiii trebuie verificați foarte bine, pentru că ei stau cel mai mult prin iarbă, avertizează medicul, căpușele pot fi oriunde — din zona păroasă a capului până în picioare. Nu trebuie să ne apucăm să scoatem singuri căpușa, ci trebuie mers la medic, la o cameră de gardă. “Nu trebuie să ne apucăm să o scoatem. Mergem la medic, la o cameră de gardă, fie de pediatrie, fie de adult. Teoretic, la un spital de urgență. Noi, cei de la Infecțioase, dăm tratamentul cu antibiotic, profilactic, dacă este cazul, iar cei de la spitalele de urgență scot căpușele. Antibioticul trebuie luat atunci când căpușa este atașată o perioadă mai lungă de timp, peste 24 — 36 de ore. Cea mai frecventă este boala Lyme, eritemul migrans, care se tratează cu antibiotic. În momentul în care avem imagine clinică de eritem migrans, apare o leziune cutanată nepruriginoasă, deci nu te mănâncă, nu doare, o vezi doar că e întinsă așa ca în pata de ulei pe oriunde pe tegument. Nu apare neapărat în zona pișcăturii, de asta se și numește eritem migrans pentru că el poate să apară în alte zone”, a explicat doctorul.

În general, boala Lyme apare la două — trei săptămâni după mușcătură

E începutul sezonului, în general boala Lyme apare la două — trei săptămâni, poate și mai mult, după mușcătură. Am avut, spre exemplu, un caz de febră butonoasă (se caracterizează clinic printr-un afect primar în locul de inoculare, prin simptome de intoxicație, febră, cefalee pronunțată și erupții maculo-papuloase pe piele — n.r.). E vorba de un pacient care a avut și encefalită, a fost în terapie intensivă, e bine acum”, a povestit doctorul. Potrivit acestuia, este foarte important să se depisteze imediat după mușcătura de căpușă, pentru că în acest fel sunt minimalizate șansele de a contacta vreo boală. “Căpușa își face treaba ei, se hrănește și pleacă singură, nu rămâne acolo luni de zile. Nu sunt toate infestate, unele nu transmit nicio boală. Dacă trece o perioadă mai lungă de timp de când e atașată, atunci persoana respectivă va trebui să ia profilaxie cu antibiotic”, a precizat medicul.

Sursa - mediafax.ro

A.D.

UPDATE - Primul CAZ DIAGNOSTICAT IN 2018 CU BOALA LYME ESTE DIN BUZAU. Un bărbat din Buzău a fost diagnosticat cu boala Lyme. Omul este oficial primul bolnav din România diagnosticat cu boala cu 1.000 de feţe în anul 2018. După ce a fost muşcat de o căpuşă, bărbatul a mers la spital, acolo unde analizele au confirmat diagnosticu crunt.