Stiati despre asta? Cinci schimbari enorme pentru soferi in luna mai! Amenzi usturatoare pentru unii proprietari de masini

Masini trafic soferiVesti importante pentru conducatorii auto din Romania! Luna mai vine cu modificari legislative majore in domeniul auto. Unele dintre acestea vizeaza persoanele fizice, iar altele, afaceristii de pe acest segment.

 

Din 20 mai o sa se schimbe procedura de notificare a schimbarii proprietarului unei masini, vor aparea noi reguli la verificarea transportatorilor rutieri si o sa existe reguli usor diferite referitoare la inspectia tehnica periodica (ITP). In momentul in care cumpara o masina la mana a doua, noul proprietar va fi obligat sa anunte autoritatile in 90 zile, in loc de 30 de zile, cum este in prezent. Daca nu face acest lucru, poate primi amenzi de pana la 2.900 de lei.

Iata cinci modificari importante ce vor avea loc in mai

1. Cumparatorii masinilor second-hand vor risca amendarea daca nu anunta tranzactiile

Atunci cand se schimba proprietarul unei masini, Codul rutier va stabili, incepand cu data de 20 mai 2018, o perioada mai mare in care noul proprietar sa fie obligat sa notifice autoritatilor tranzactia – 90 de zile, in loc de 30 de zile, cum este acum. In lipsa notificarii, inmatricularea automobilului va fi suspendata automat, astfel ca persoana care va circula cu acesta va risca o amenda de pana la 2.900 de lei, precizeaza avocatnet.ro.

2. Inmatricularea autoturismelor, suspendata automat la expirarea ITP-ului

Tot din 20 mai, expirarea ITP-ului unui autoturism va echivala cu suspendarea automata a inmatricularii. Astfel, soferii care vor circula in continuare cu respectivul automobil vor risca o amenda pentru lipsa ITP-ului valabil si una pentru condusul in timpul suspendarii inmatricularii, totalul putand sa ajunga la 5.800 de lei.

3. Masinile vor trece de ITP doar cu defecte mici

In urma fiecarei verificari tehnice, autovehiculele vor trece de inspectie doar daca au, in cel mai rau caz, defecte mici, potrivit unei alte noutati legislative care se va aplica din data de 20 mai 2018. Practic, categorizarea deficientelor in minore, majore si periculoase va reprezenta o noutate pentru legislatia ITP de la noi.

4. Transportatorii rutieri, controlati in functie de cat de bune sunt vehiculele pe care le folosesc

Companiile de transport rutier de marfuri si de persoane vor fi clasificate de autoritati, incepand din 20 mai 2018, in functie de gradul de risc al vehiculelor pe care le folosesc. Astfel, transportatorii incadrati la risc ridicat vor fi controlati mai des si mai riguros.

5. Statiile ITP vor trebui sa-si inregistreze video activitatea

A cincea schimbare majora din domeniul auto face referire la statiile ITP. Din 20 mai, acestea vor fi obligate mai nou sa-si inregistreze video activitatea desfasurata. Masura ar fi trebuit sa se aplice de ceva timp, insa a fost amanata de autoritati.

A.M.