FOTO – Logistica – arta planificării și executării mișcării și asigurării forțelor
Last Updated on 30/04/2018 by Iulian Gavriluta

ziua logisticii 2018 News Buzau 0003„Logistica nu poate câştiga victoria, dar cu o logistică slaba în mod sigur înfrângerea este inevitabilă”. După cum s-a putut observa, cel puţin în ultima perioadă de timp, operaţiile postconflict impun alocarea de resurse considerabile de natură umană, materială şi financiară, care, de la caz la caz, trebuie alocate în diverse domenii ale acţiunilor militare, printre acestea regăsindu-se şi domeniul logistic.

 

Relaţia acţiune combatantă - sprijin logistic devine, de o bună perioadă de timp, tot mai evidentă în ciuda faptului că există opinii conform cărora structurile luptătoare şi de sprijin au o contribuţie esenţială în soluţionarea crizelor. Astfel, după derularea operaţiilor postconflict din Balcanii de Vest, Afganistan, Irak, Libia, Mali, Georgia, sprijinului logistic a început să i se acorde importanţa cuvenită, în consonanţă cu dezbaterea de opinii de la nivelul ONU, NATO, UE, OSCE, conform căreia logistica nu poate conduce de una singură la atingerea stării finale a operaţiei, dar un sistem logistic ineficient şi neintegrat în sistemul acţional al forţelor combatante şi de sprijin conduce, în mod sigur, la eşec.

Misiunea Resolute Support-Baza Militară Aeriană Kandahar - Afganistan. Nici o acțiune, indiferent de obiectivul pe care îl urmărește, nu se poate desfășura fără o logistică impecabilă, eficientă și eficace, o logistică care să dea sensul acestei misiuni internaționale. Logistica din această bază aliniază la startul îndeplinirii misiunilor, deopotrivă americani, români, bulgari, cât și contractori civili.

Vorbim aici de tot ce înseamnă viața acestei baze militare, începând cu nevoile primare ale fiecărui militar sau civil, la autovehiculele cu care executăm misiunile, combustibilii speciali, spălatul efectelor personale, spații de odihnă, spații de recreere etc., toate acestea rezultând un mic oraș în care ne desfășurăm activitatea.

În realizarea acestor facilități este implicat și modulul logistic al Batalionului 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților”, deoarece despre această microstructură este vorba. Acest modul este format din militari care, alături de Elementului Național de Sprijin românesc (ENS), construiesc și mențin o relație foarte bună cu partenerul american și structurile logistice aflate în subordinea acestuia.

Echipa modulului logistic este condusă de locotenent-colonelul Nica Pavel, care are o vastă experință în domeniu acumulată în toți acești 22 de ani de activitate. Împreună cu echipa sa și în strânsă colaborare custructura ENS, manageriază resursele avute la dispoziție, astfel încât militarii batalionului să beneficieze de un sprijin logistic oportun, eficient și eficace.

Cât despre echipa logistică din cadrul batalionului, cu toții vorbim cu respect. Este o echipă închegată, dat fiind faptul că toți provin din cadrul aceleași familii, cea a vânătorilor de munte iar aportul acestor oameni, implicați total și cu dăruire de sine, au condus la atingerea multor obiective stabilite. Din echipă fac parte: locțiitorul tehnic, locotenentul Tarbă Alexandru, cel care cu abilitateasa de inginer de Blindate, Automobile și Tractoare (BAT),se ocupă de operativitatea autovehiculelor (în special a mijloacelor tactice Mine-Resistant Ambush Protected (MRAP), vehicule de luptă blindate, indispensabile îndeplinirii misiunilor), realizând zilnic legătura între ENS, Motorpool și AC1st (locul unde se repară MRAP-urile), maiorul Neagu Florin care răspunde de compartimentul Asigurare Tehnică cu Armament și Muniții (ATAM), dar și maiorul Roman Constantin, cel care se ocupă de compartimentul intendență și infrastructură, servicii de care depind condițiile de trai ale militarilor români, toți aceștia având același scop-susţinerea luptătorilor noştri în aria de responsabilitate și în bază.

Echipa logistică a batalionului este întregită de către subofițerii de stat major și administratorii de depozite, militari cu experiență, specializați în administrație, care păstrează cu sfințenie și profesionalism, averea întregului batalion, prin depozitarea, păstrarea și distribuirea materialelor, activitate zilnică pe care aceștia o desfășoară în containere metalice în care, din cauza condiţiilor climatice din zona Kandahar,în timpul zilei temperatura atinge pragul și de 50°Celsius. Cunoașterea permanentă a necesarului și existentului de materiale de resort, precum și normarea consumurilor au constituit tot timpul o prioritate pentru noi, administratorii de depozite, ne-a transmis plutonier-major Drăghici Marius. Experienţa acumulată în misiunile anterioare, pregătirea şi determinarea personalului aflat la prima misiune au fost, sunt și vor fi garanţia că militarii logisticieni români sunt adevărați specialiști, demni de încredere, în special în situaţiile critice de securitate din această regiune.

La final le transmitem  și noi, militarii Batalionului 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților” tuturor celor care asigură logistica batalionului dislocat în Baza Militară Aeriană din Kandahar, dar și celorlalți logisticieni, urările noastre de sănătate, realizări depline și putere de muncă în activitatea profesională, cu prilejul Zilei Logisticii Militare sărbătorită în fiecare an la 30 aprilie.

Text: Locotenent Crinu Șincari

Foto: Maistru militar principal Iulian Cadulencu

{vsig}ziua-logisticii-afganistan{/vsig}