E normal? SE EXTINDE VARSTA DE PENSIONARE! Femeile ar putea iesi la pensie la 65 de ani. Detalii aici
Last Updated on 29/04/2018 by Iulian Gavriluta

PensieUn proiect de lege, care introduce posibilitatea extinderii varstei de pensionare – in cazul femeilor – pana la 65 de ani, la cerere, a fost pus in dezbatere publica la Senat. In acest moment, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabileste ca varsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati.

 

In expunerea de motive, initiatorii propunerii legislative prezinta o serie de motive ce se afla la baza acestei masuri, respectiv:

  • Diferentierea varstei de pensionare, discriminatorie pe criterii de sex – au fost inregistrate cazuri de cadre didactice si medicale care au contestat aceasta masura ca fiind discriminatorie, situatii ce au ajuns in atentia instantelor, a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii sau a Curtii Constitutionale. Femeile in cauza au fost nevoite sa se pensioneze, desi indeplineau toate celelalte criterii profesionale pentru a-si continua activitatea.
  • Posibile incalcari ale prevederilor legislative din Codul muncii si Constitutie – potrivit art. 5 din Codul muncii, in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii iar orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex si varsta este interzisa. Si Constitutia are prevederi ce par a fi incalcate – cea conform careia dreptul la munca nu poate fi ingradit (art. 41) si cea prin care se stabileste ca cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari (art. 16).
  • Femeile din alte domenii de activitate se pot pensiona la 65 de ani – au existat modificari legislative prin care unele categorii profesionale au creat posibilitatea maririi sau egalizarii varstei standard de pensionare intre femei si barbati. De exemplu, in urma cu o luna, a fost adoptata o lege prin care varsta de pensionare pentru personalul de cercetare-dezvoltare a fost stabilita la 65 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, fara a elimina insa posibilitatea pensionarii la 63.
  • Recomandarile Uniunii Europene – in Raportul de tara din 2018 privind Romania, “Comunicarea Comisiei catre Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrala Europeana si Eurogrup” (Bruxelles, 7 martie 2018) se remarca faptul ca “Romania a realizat progese limitate in ceea ce priveste punerea in aplicare a recomandarilor din 2017 care i-au fost adresate. […] Nu au existat progese in ceea ce priveste modul de stabilire a salariului minim si egalizarea varstei de pensionare pentru barbati si femei.”.

Mentionam ca pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie aprobat de ambele camere ale Parlamentului, promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial.

Sursa: legestart.ro

A.M.