Oficiali europeni neprecizati au confirmat, in declaratii acordate agentiei Reuters, ca in propunerile Comisiei Europene pentru viitorul cadru bugetar multianual al Uniunii Europene va fi cuprinsa si conditionarea accesarii fondurilor europene de situatia statului de drept.
'Conditionalitatea va fi acolo', a spus unul dintre acesti oficiali. 'Exista lideri care flirteaza cu alte seturi de valori', afirma un altul, facand referire la controversatele reforme judiciare din Polonia si la 'democratia iliberala' promovata in Ungaria de premierul Viktor Orban, precum si la refuzul acestor tari de a accepta politica de deschidere fata de migranti, politica despre care premierul ungar afirma ca este promovata de responsabilii europeni care ar dori sa transforme UE intr-un 'imperiu' condus numai ei. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sustinut de Franta, Germania si alte state contributoare nete la bugetul comunitar, va prezenta miercuri propunerile pentru cadrul bugetar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, in care, conform oficialilor la care face referire Reuters, accesarea fondurilor europene in cadrul Politicii de Coeziune va fi legata de criterii privind situatia statului de drept. Prezentarea acestei propuneri va fi insa doar o etapa in elaborarea bugetului, care urmeaza sa fie definitivat dupa negocieri ulterioare ce se anunta dificile.
Amenintarea Poloniei
Oficiali polonezi au sugerat ca Polonia ar putea bloca bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 daca se va incerca o conditionare a accesarii fondurilor europene. Iesirea Marii Britanii din UE va lasa in bugetul comunitar un gol anual de 12-14 miliarde de euro. Comisia Europeana a propus deja acoperirea partiala a acestui gol prin sporirea contributiilor statelor membre, pentru partea neacoperita fiind insa nevoie de economii.
Ingrijorarea tarilor din est
Posibilitatea diminuarii bugetului comunitar ingrijoreaza tarile est-europene, care se tem de o diminuare a fondurilor alocate in cadrul Politicii de Coeziune, tinând cont de prioritatile pe care executivul comunitar le are acum in vedere (competitivitatea, migratia, apararea, combaterea terorismului, etc.) si de faptul ca unele tari contributoare nete la bugetul UE au refuzat deocamdata sa-si majoreze contributiile. De asemenea, unii politicieni est-europeni sustin ca ideea conditionarii accesarii fondurilor europene de respectarea statului de drept si a valorilor europene este o modalitate prin care Bruxelles-ul si guverne vest-europene vor sa rezolve problema scaderii bugetului si sa poata justifica diminuarea fondurilor din Politica de Coeziune in favoarea altor politici.
A.D.