Taxa verde ar putea disparea din factura pentru curent electric. Autoritatile intentioneaza sa modifice sistemul de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila si sa desfiinteze, astfel, certificatele verzi, finantate inclusiv de consumatorii casnici, in ale caror facturi este inclusa o taxa pentru acest sistem.
Schema de sprijin va fi inlocuita cu un tarif fix pentru fiecarea categorie de producatori de energie regenerabila. In prezent, producatorii de energie regenerabila primesc gratuit un numar de certificate verzi, pe care le pot vinde pe o piata specializata, pentru un castig in plus fata de energia propriu-zisa. Furnizorii de energie sunt obligati sa cumpere aceste certificate verzi, care sunt in final platite de toti consumatorii, inclusiv de populatie, in factura finala. Aceasta schema functioneaza in Romania inca din anul 2005.
„Marti, in Comisia de industrii din Camera Deputatilor, a fost pe ordinea de zi Legea de aprobare a OUG 24/2017, care a venit cu unele masuri, marea majoritate in favoarea producatorilor de regenerabile, dar, dupa un an de aplicare, am ajuns la concluzia ca nu si-a atins scopul aceasta ordonanta, iar, prin legea de aprobare, exista posibilitatea sa corectam sau sa venim cu noi modificari. Sens in care inca din decembrie ANRE a inceput discutiile cu producatorii de energie regenerabila si in februarie – inceputul lui martie am formulat mai multe amendamente la aceasta OUG”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Unul dintre amendamente vizeaza trecerea la sistemul de tarife fixe, asa-numitul sistem feed-in tariff, propunere cu care au fost de acord toti cei consultati de ANRE, a sustinut Nagy-Bege. „Printre propuneri a fost una agreata de majoritatea producatorilor sau pot sa spun ca de toti cei cu care am vorbit noi, intrucat acest sistem de certificate verzi, care are totusi niste incertitudini, nu toti producatorii reusesc sa-si vanda certificatele verzi, iar veniturile din certificate verzi nu sunt uniform repartizate intre producatori si vorbim de 800 de producatori. Una dintre solutii este sa schimbam aceasta schema de sprijin prin certificate verzi cu o schema de feed-in tariff. Vom gasi un organism care sa administreze schema, asa cum este Transelectrica in cazul schemei de sprijin pentru cogenerare, care strange banii de la furnizori pentru bonusurile de cogenerare”, a explicat vicepresedintele ANRE.
Mai exact, ANRE va stabili pentru fiecare tehnologie si sursa regenerabila un pret fix, care va fi asigurat si va fi platit periodic. „Deci nu va mai exista o piata a certificatelor verzi. Insa trebuie sa facem calcule serioase cu privire la acest pret fix”, a sustinut reprezentantul reglementatorului. Intrebat cand ar putea intra in vigoare noua schema, Nagy-Bege a aratat ca este greu de estimat un termen. „Daca Parlamentul va aproba acest amendament, in sase luni ANRE va elabora aceasta schema de sprijin impreuna cu Ministerul Energiei, Consiliul Concurentei, companiile din domeniu si vom incepe discutiile cu Comisia Europeana pentru a primi acordul Executivului european. Este foarte greu de spus cat ar putea dura discutiile cu Comisia Europeana”, a mai spus el.
Sursa: capital.ro
A.M.