Idee buna sau…nebuna? Consideratii pe marginea infiintarii unui Compartiment pentru Recuperare si Reabilitare Functionala Adulti la Buzau?

Centru recuperare Adulti BuzauPrimaria vrea sa infiinteze un Compartiment pentru Recuperare si Reabilitare Functionala Adulti. Este o idee buna sau ...nebuna? "Dumnezeu sa mai inteleaga mintea nebunului... Aceeasi Marie cu o alta palarie dar sub palarie cu un cap plin de idei una mai nebuna decat alta. Daca la finele anului 2017 edilul urbei Constantin Toma batea palma cu primarul localitatii Mihailesti sa mute batranii centrului din Parcul Marghiloman ca asa visase el noaptea si voia sa faca "un colt de rai" la Mihailesti" ne spune plina de amaraciune un fost angajat al Complexului de batrani Marghiloman.

 

Asa se face ca nu mai departe de de joi, 26 aprilie 2018, in Sedinta Ordinara a CLM Buzau acelasi primar solicita votul consilierilor pentru infiintarea la doar doi pasi (de fostul Complex Marghiloman), peste strada, a unui Compartiment pentru Recuperare si Reabilitare Functionala Adulti unde credeti? Ii trebuia de fapt cladirea cu Complexul de batrani sau chiar este ametit de-a binelea? Noua institutie (ioc bani, ioc personal, etc) se vrea infiintata in incinta unei institutii de invatamant, mai exact la Liceul Tehnologic "Henri Coanda". Ce si cum o fi normal cu adolescenti la scoala printre batrani cu dizabilitati si invers? Dumnezeu stie. Conducerea ISJ Buzau ce spune? Auzim... aaaa, aprobarile sunt de pe timpul altei conduceri si acum este alta conducere. Ce mai conteaza, ne facem ca facem, nu conteaza cum si in ce fel. Aveti idee ce inseamna recuperare si reabilitare fie in centru de zi fie in centru de permanenta? Se ofera aici conditii optime pentru desfasurarea activitatilor ce tin de recuperare si reabilitare? Unui batran, mai ales in contextul unei boli sau dizabilitati, ii trebuie in primul rand liniste si spatiu de relaxare. Punem elevii sau pe cei ce joaca fotbal (pana la ore tarzii in noapte) pe terenul din incinta aceluiasi liceu sa faca liniste? Recuperarea reprezinta un domeniu de activitate complexa medicala, educationala, sociala si profesionala prin care se urmareste restabilirea pe cat posibil a capacitatilor functionale pierdute de catre un individ in urma unei boli sau a unui traumatism, precum si dezvoltarea unor mecanisme compensatorii dar avem convingerea ca este prea greu sa inteleaga alesii, chiar daca inteleg specialistii care se complac cumva in situatia de a infiinta ceva oricum si oriunde doar sa vina banii si sa bifam ca am dezvoltat obiectivele cuprinse in Planul de actiune privind implementarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale. Rugati-va sa nu ajungeti ca acei batrani pentru care va faceti ca infiintati un centru de recuperare. Vai de voi si mai ales vai de sufletele voastre!

Ecaterina Stroescu