E pe bune sau sunt alte interese? AUTORITATILE IN ALERTA: LEGUME PROVENITE din Turcia, depistate cu O SUBSTANTA PERICULOASA!
Last Updated on 20/04/2018 by Iulian Gavriluta

DovleceiNoi importuri descoperite de autoritati cu continut de substante interzise pentru alimentatie! O serie de controale efectuate de inspectorii Autoritatii Nationale si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au dus la depistarea reziduurilor de pesticide.

 

Inspectorii Autoritatii au prelevat probe din legume si fructe provenite din tari terte, dintr-un depozit din judetul Ilfov. Pentru probele prelevate dintr-un transport de dovlecei provenit din Turcia, analizele de laborator au pus in evidenta o depasirea a limitei maxime admise pentru substanta Metalaxil-M, o substanta folosita ca fungicid, utilizata pentru combaterea manei la diferite tipuri de legume si fructe. Aceasta are, in general, o toxicitate acuta scazuta dar odata consumat produsul cu reziduuri pot aparea efecte alergice pentru ochi si piele. Conform procedurilor, intregul lot de 19.644 de kg de dovlecei a fost distrus prin incinerare (in data de 13.04.2018). Important de precizat ca autoritatile sustin ca nicio cantitate din acest produs nu a ajuns in consum. ”Verificarile cu aceasta tematica se realizeaza in posturile de inspecţie la frontiera si in punctele finale de import, vizeaza determinarea prezenţei si a incadrarii in limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele si legumele provenite din import”, explica ANSVSA. Supravegherea si controlul acestor substante se realizeaza prin prelevarea de probe si analizarea acestora in cadrul laboratoarelor judetene si a Laboratorului National de Referinta din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti. Reamintim ca saptamana trecuta 1.100 tone de cartofi care proveneau din Egipt au primit interdictia de a intra in tara prin portul Constanta, deoarece, conform analizelor de laborator a fost depistata prezenta bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun).

Sursa꞉ agrointel.ro

A.M.