„ZERO LA MIE” SALVEAZA VIETI! Conducerea sub influenta alcoolului este INTERZISA
Last Updated on 18/04/2018 by Iulian Gavriluta

Alcoolemie zeroIn Romania, numarul accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool la volan este la jumatate fata de media europeana. O contributie esentiala la aceasta diferenta o are faptul ca in tara noastra conducerea sub influenta alcoolului este interzisa.

 

Experienta acumulata la nivel european arata faptul ca, in anul 2016, peste 5.000 de vieti ar fi putut fi salvate daca soferii implicati in accidente nu ar fi fost sub influenta bauturilor alcoolice. Tendinta la nivel european este de a reduce cat mai mult sau de a duce la zero limita de alcool pentru soferi, astfel incat traficul sa fie mai sigur. In anul 2017, in Romania, ponderea accidentelor rutiere grave produse pe fondul consumului de alcool la volan a fost de 6,4% din totalul accidentelor, acestea situandu-se la jumatate fata de media europeana, care este de aproximativ 13% accidente rutiere grave produse pe fondul consumului de alcool la volan, din totalul accidentelor grave produse. Unul dintre factorii care contribuie in mod decisiv la numarul sensibil mai mic de accidente rutiere produse in Romania pe fondul consumului de alcool, fata de media europeana, il constituie toleranta zero in ceea ce priveste imbibatia alcoolica in sange a soferilor.

In tara noastra, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana avand o imbibatie alcoolica in sange de peste 0,8 g/1 este considerata infractiune. Sub aceasta valoare, fapta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru 90 de zile. In ultimii 10 ani, la nivel national, aceasta pondere a accidentelor rutiere grave produse avand ca principala cauza conducerea sub influenta bauturilor alcoolice a fost relativ constanta. Comisia Europeana estimeaza ca aproximativ 25% din accidentele mortale produse in Uniunea Europeana au legatura cu conducerea sub influenta bauturilor alcoolice si ca cel putin 5.120 de decese ar fi putut fi impiedicate, in 2016, daca soferii implicati in accidente nu ar fi fost sub influenta bauturilor alcoolice. Comisia Europeana recomanda o limita legala a concentratiei de alcool in sange de maximum 0,5 g/1, mai scazuta (maximum 0,2 g/1) pentru soferii incepatori si pentru cei profesionisti (transport de persoane sau marfa).

In Romania, alaturi de Cehia, Ungaria si Slovacia, nu este reglementata o astfel de limita, conducerea autovehiculelor de catre persoane aflate sub influenta bauturilor alcoolice fiind interzisa. In ultimii 10 ani, la nivel european, numarul accidentelor rutiere cauzate de consumul bauturilor alcoolice a scazut cu 47%. Printre masurile intreprinse de state pentru reducerea acestor accidente s-au regasit in principal scaderea limitei legale a concentratiei de alcool in sange si inasprirea sanctiunilor. De asemenea, un rol important il au campaniile preventive care sunt menite sa schimbe atitudinea si comportamentul conducatorilor auto. Acest lucru se poate realiza fie prin cresterea gradului de constientizare a pericolului conducerii sub influenta alcoolului, fie prin promovarea unor strategii de evitare a conducerii autovehiculelor dupa consumul bauturilor alcoolice. Efectul campaniilor preventive poate fi sporit atunci cand acestea sunt sprijinite de actiuni in strada care sunt menite sa-i descopere pe cei care incalca regulile de circulatiei, astfel incat ceilalti participanti la trafic sa poata circula in siguranta.

Ecaterina STROESCU