COMISIA EUROPEANA NE OBLIGA! Trecem la buletinele biometrice. Cand trebuie sa le schimbam?

Buletine biometriceCartile de identitate ale cetatenilor UE vor trebui sa cuprinda date biometrice, si anume amprente digitale si imagini faciale care vor fi stocate pe cipul documentului, arata un pachet de masuri gandit pentru a restrange spatiul de manevra al teroristilor si infractorilor, lipsindu-i de mijloacele necesare pentru planificarea, finantarea si savarsirea infractiunilor.

Comisia propune masuri de imbunatatire a elementelor de securitate cu care sunt prevazute cartile de identitate ale cetatenilor UE si documentele de sedere ale membrilor de familie ai acestora din afara UE. Potrivit estimarilor, 80 de milioane de europeni detin carti de identitate care nu pot fi citite automat si nu sunt prevazute cu elemente biometrice de identificare. In aceste conditii, ne propunem sa impiedicam utilizarea documentelor frauduloase, care pot fi folosite inclusiv de teroristi si infractori din tari terte pentru a intra in UE din tari terte. Pentru aceasta, am luat masurile urmatoare, spune Comisia.

  • stabilirea unor standarde comune de securitate in intreaga UE in conformitate cu standardele minime de securitate stabilite de OACI;
  • instituirea obligativitatii datelor biometrice in cazul tarilor care elibereaza carti de identitate: de acum inainte, cartile de identitate ale cetatenilor UE (in varsta de peste 12 ani) si documentele de sedere ale membrilor de familie ai acestora din afara UE vor include date biometrice, si anume amprente digitale si imagini faciale care vor fi stocate pe cipul documentului. Aceasta masura va fi insotita de garantii mai stricte cu privire la acordarea accesului la elementele biometrice;
  • punerea in aplicare a unui proces ambitios de eliminare treptata a documentelor neconforme: noile norme prevad o eliminare relativ rapida, dar treptata, a documentelor neconforme la expirarea valabilitatii acestora sau cel tarziu in termen de cinci ani si, respectiv, de doi ani in cazul celor mai putin sigure (care nu pot fi citite automat).

Propunerea de regulament nu prevede introducerea unor carti de identitate obligatorii pe intregul teritoriu al UE, ci modernizarea elementelor de securitate ale documentelor existente. Statele membre vor avea deplina libertate de decizie in ceea ce priveste reglementarea celorlalte aspecte legate de conceptia cartilor nationale de identitate. Prin introducerea acestor standarde imbunatatite, propunerea urmeaza o abordare similara celei deja aplicate de UE cu privire la elementele de securitate ale pasapoartelor. Acordand autoritatilor de aplicare a legii acces la informatiile financiare esentiale, eliminam inca un punct vulnerabil exploatat de teroristi si ii lovim in punctul cel mai sensibil: mijloacele lor financiare. In paralel, facilitam colectarea probelor electronice, inasprim controalele asupra armelor de foc si a precursorilor de explozivi si intarim securitatea cartilor de identitate. Prin toate aceste masuri, restrangem si mai mult spatiul de manevra al teroristilor ”, spune Comisarul pentru uniunea securitatii, Julian King.

Sursa꞉ hotnews.ro

A.M.

Scroll to Top