ACCIZA la motorina SCADE! Credeti ca transportatorii vor reduce preturile
Last Updated on 17/04/2018 by Iulian Gavriluta

CarburantiConform unui act normativ recent al Guvernului, valoarea accizei pentru motorina utilizata de catre transportatorii de bunuri si persoane se reduce. Conditiile, procedura și termenele de restituire a diferentei de acciza se vor stabili ulterior prin hotarare a Guvernului.

 

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2018 a modificat nivelul reducerilor aplicabile accizei percepute pentru motorina utilizata drept carburant in scopul transportului rutier de marfuri sau al transportului de persoane. Astfel, motorina utilizata drept carburant este supusa unui nivel al accizelor diferentiat, stabilit prin diminuarea cu 183,62 lei/1.000 litri, respectiv cu 217,31 lei/tona, a nivelului standard al accizei pentru motorina, utilizata in urmatoarele scopuri:

transport rutier de marfuri in cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de marfuri și cu o greutate bruta maxima autorizata de cel putin 7,5 tone;

transportul de persoane, regulat sau ocazional, cu exceptia transportului public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 ori M3.

Aceasta modificare este justificata de catre Ministerul Finantelor Publice prin faptul ca „sectorul transporturilor de bunuri poate influenta pe orizontala evolutia preturilor in intreaga economie nationala”, fiind așteptat ca masura sa aiba un impact pozitiv asupra mediului de afaceri. Reducerea nivelului accizelor pentru motorina utilizata in cele doua scopuri se realizeaza prin restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al accizei și nivelul accizei diferentiat pentru operatorii economici licentiati in Uniunea Europeana.

Conditiile, procedura și termenele de restituire a diferentei de acciza se vor stabili ulterior prin hotarare a Guvernului.

A.M.