IN ACEASTA DIMINEATA! Rătăciți găsiți de jandarmi
Last Updated on 16/04/2018 by Iulian Gavriluta

RATACITI ijj bUZAUAstăzi, în jurul orei 00.10, jandarmii buzoieni au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 de faptul că doi turisti, care faceau parte dintr-un grup de 20 de persoane, s-au ratacit in zona Penteleu. Concret, grupul a plecat din zona stației meteo situată pe varful Penteleu înspre pensiunea Varlaam, iar dupa aproximativ 2 ore de mers pe traseul montan și-au dat seama că au uitat un aparat foto în zona statiei meteo, context în care doi barbati din grup, de 40 de ani, respectiv de 25 de ani s-au întors pentru a-l recupera.

Cele doua persoane plecate pe traseu nu au mai ajuns la pensiune, nu s-a putut lua legatura cu ei telefonic, motiv pentru care, după circa 3 ore de la momentul despărțirii de grup a fost efectuat apelul 112.

Echipa de jandarmi montani din cadrul postului Nehoiu s-a operaționalizat în jurul orei 01.00, începând căutarea celor două persoane, cu sprijinul altor doi membri ai grupului de turiști.

Cele 2 persoane au fost gasite de jandarmi în jurul orei 05.00, la aproximativ 9 km de localitatea Varlaam, în zona ,,Cernatu", aceștia rătăcindu-se pe drumul de întoarcere către pensiune, la o răscruce de drumuri deviind de la traseul marcat.

În acest moment persoanele se afla la pensiunea Varlaam, fara probleme medicale.

*

*         *

În contexul celor amintite mai sus, Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău reamintește turiștilor recomandările generale referitoare la deplasările în zona montană:

•        Înainte de a pleca în excursie, să se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale;

•        Să plece pe munte doar cu echipament adecvat,lanternă, rucsac, trusă de prim ajutor;

•        Să nu riște să plece singuri la drum. Iar în situația în care fac parte dintr-un grup, să nu se îndepărteze de acesta, fiind recomandată în astfel de situații apelarea la un ghid local sau stabilirea unui lider de grup care să verifice permanent prezența tuturor membrilor.

•        Să informeze cabanierul asupra traseului ales şi să se înscrie în registrul de trafic al turiştilor, lăsând datele de contact în acesta;

•        Să aleagă traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;

•        Să folosească numai traseele marcate. Să urmărească marcajele de pe traseu;

•        În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, să se retragă la cea mai apropiată cabană;

•        Să apeleze cu încredere la patrulele de jandarmi montane și să respecte indicaţiile acestora;

•        Să nu consume băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor;

•        Să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;

•        În caz de accident, să anunțe situația prin S.N.U.A.U. 112, specificând următoarele:

» datele de identificare ale persoanei care anunţă;

» ce s-a întâmplat;

» câte persoane au nevoie de ajutor;

» unde sunt persoanele aflate în dificultate;

» când s-a produs accidentul.