Ai credit in franci elvetieni? Citeste aici despre masurile luate de banci importante
Last Updated on 16/04/2018 by Iulian Gavriluta

Franci elvetieniBancpost Romania a cesionat creditele in franci elvetieni catre banca-mama din Grecia (Eurobank Ergasias S.A.), potrivit notificarilor trimise de Bancpost clientilor sai. Intrebati cum le va fi afectata relatia clientilor romani cu banca, oficialii bancii elene ne-au raspuns ca Eurobank, in calitate de nou creditor, va inlocui Bancpost in procedurile in asteptare conexe, fara ca drepturile sau obligatiile care decurg din acordurile de credit sa fie afectate de o astfel de inlocuire.

 

”Bancpost SA, in calitate de furnizor de servicii, va continua sa administreze imprumuturile pentru si in numele Eurobank. Toate solicitarile clientilor vor fi primite si prelucrate de Bancpost in acelasi mod in care au fost si pana acum, in baza contractului de servicii Bancpost si Eurobank semnat”, se arata in raspunsul remis HotNews.ro. Vezi in text si pozitia Bancii Transilvania.

1. Ce se intampla din punct de vedere juridic cu procesele de dare in plata aflate in curs ale clientilor Bancpost, ale caror obligatii contractuale vor fi de acum catre Eurobank Ergasias?

Raspunsul Eurom Bank: Eurobank, in calitate de nou creditor, va inlocui Bancpost in procedurile in asteptare conexe, fara ca drepturile sau obligatiile care decurg din acordurile de credit sa fie afectate de o astfel de inlocuire. Bancpost SA, in calitate de furnizor de servicii, va continua sa administreze imprumuturile pentru si in numele Eurobank. Toate solicitarile clientilor vor fi primite si prelucrate de Bancpost in acelasi mod in care au fost si pana acum, in baza contractului de servicii Bancpost si Eurobank semnat. Legea aplicabila contractului de credit ramane aceeasi, deoarece tranzactia nu afecteaza drepturile si obligatiile care decurg din contractul de creditare.Toate actiunile juridice vor continua conform programului, tranzactia nu afecteaza drepturile si obligatiile care decurg din Contractul de Credit.

2. Dat fiind numarul mare de procese pe rol intre Bancpost si clientii acesteia cu credite in CHF, procese care au dus la suspendarea platii ratelor pana la o decizie definitiva in justitie, ce schimbari va aduce aceasta cesiune pentru acei clienti? Vor mai avea ratele suspendate sau vor trebui sa plateasca de la 1 iulie 2018 ratele (inclusiv ratele restante) catre Eurobank Ergasias?

Raspunsul Eurom Bank: Nu putem comenta asupra procedurilor in curs sau asupra procedurilor in care obligatiile de plata ale clientilor sunt suspendate. Tranzactia facea parte din planul de reorganizare a grupului Eurobank si nu afecteaza termenii imprumuturilor subiacente si procedurile judiciare conexe. Eurobank si-a asumat toti termenii si conditiile imprumuturilor subiacente. Eurobank, in calitate de nou creditor, va inlocui Bancpost in procedurile in asteptare conexe fara ca drepturile sau obligatiile care decurg din acordurile de credit sau procedurile conexe in curs sa fie afectate de o astfel de inlocuire.

3. Procesul preluarii Bancpost de catre Banca Transilvania a inclus si creantele clientilor cu rate in CHF care se afla in procese de dare in plata?

Raspunsul Eurom Bank: Nu putem sa comentam aupra procedurilor datio in solutum.

Intrebati si reprezentantii BT daca integrarea Bancost se refera si la creditele denominate in CHF si daca respectiovilor clienti li se va face o oferta similara celei facute la achizitia Volksbank, reprezentantii BT au transmis: „Integrarea Bancpost in Grupul Financiar Banca Transilvania are şi o componenta de aproximativ 3.000 de credite in franci elvetieni. Initiativa BT va viza aceste credite, iar detalii vor fi anuntate in cursul acestei luni. Varianta de conversie va tine cont de evolutia cursului francului elvetian din ultimii ani, avand in vedere aprecierea leului fata de CHF cu aproximativ 7% in mai 2015 – martie 2018.”

Reamintim ca Banca Transilvania a devenit proprietarul pachetului majoritar de actiuni (99,15%) detinut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv al actiunilor detinute la ERB Retail Services IFN si ERB Leasing IFN. Odata cu finalizarea tranzactiei dintre Eurobank Group si BT incepe integrarea acestor entitati in Grupul Financiar Banca Transilvania.   Bancpost a fost achizitionata la 75% din valoarea activului net, pentru aproximativ 178,67 milioane euro. Pentru ERB Retail IFN, BT a platit 40,42 milioane euro (77% pretul de piata al actiunilor/valoarea contabila), iar pentru ERB Leasing IFN, 6,79 milioane euro (63% pretul de piata al actiunilor/valoarea contabila). Cu peste 13% cota de piata, Banca Transilvania este a doua banca din Romania. BT are peste 2,2 milioane de clienti, circa 7.000 de angajati si aproape 500 de sedii. Este prima institutie bancara care a fost listata la Bursa de Valori Bucuresti si singurul brand bancar romanesc in clasamentul Brand Finance 500 Ranking 2018. Bancpost este pe locul 9 in topul bancilor, are aproape 3% din piata, peste 1 milion de clienti si 147 de sedii.

Sursa - hotnews.ro

A.M.