CREZI SAU NU CREZI? CHEROFOBIA sau frica de fericire chiar exista. Care sunt principalele semne care iti arata ca te confrunti cu aceasta problema

CherofobiaOamenii care au o aversiune irationala de a fi fericiti sufera de ceva numit cherofobie. In urma unui studiu recent, s-a descoperit ca aceasta este mai des intalnita decat se credea anterior, iar factorii care o declanseaza pot fi diversi, dar in principal, au legatura cu experientele trecute. Cherofobia nu este insa un termen foarte bine definit sau foarte des folosit. Unii experti considera cherofobia o forma de anxietate (dar nu de depresie), scrie Business Insider.

 

In esenta, este acel sentiment care cand ceva pare foarte bun pentru a fi adevarat. Daca ceva s-a intamplat in favaoarea ta recent, atunci devii suspicios. Unii oameni nu pot trece peste acest sentiment, iar norocul lor poate lua o intorsatura negativa (in mintea lor). Cineva care are cherofobie nu este neaparat trist mereu, doar evita evenimente si activitati care le-ar putea aduce bucurie. Astfel, acestia au anxietate atunci cand sunt invitati la o petrecere sau intalnire si dau cu piciorul oportunitatilor care poate duce la schimbari pozitive in viata din cauza faptului ca se poate intampla ceva rau. De asemenea, la unii exista si ideea ca fericirea te poate face o persoana rea si va dauna familiei si prietenilor.„Exista multe discutii cu privire la cautarea fericirii”, a precizat psihiatrul Carrie Barron. „Poate fi bizar ca cineva sa se teama de aceasta emotie pozitiva. Daca apare din cauza asocierii fericire/pedeapsa din copilarie, poate fi mai des intalnita decat ne gandim”.„Daca ai o aversiune fata de placere, poate fi din cauza ca pedeapsa, furia sau umilinta urmeaza dupa o perioada de bucurie”, a adaugat Barron. „Acum te temi sa o simti pentru ca distrugerea bulei de fericire va urma”. Un remediu nu exista, dar in ultima instanta, cherofobia este asociata, dupa cum este usor de intuit, cu un mod particular de gandire si de abordare a situatiilor.

A.M.